Σε υψηλό τριών μηνών το πετρέλαιο - Πάνω από τα $40 το Brent

Σε υψηλό τριών μηνών το πετρέλαιο - Πάνω από τα $40 το Brent

Σε υψηλό τριών μηνών ανήλθαν οι τιμές του πετρελαίου, με τα συμβόλαια του Brent να διαπραγματεύονται πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν κάποιοι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου να καταλήξουν σε συμφωνία για παράταση των περικοπών της παραγωγής.

Ο OPEC+ αναμένεται να πραγματοποιήσει την επόμενη συνάντησή του την Πέμπτη. Η συνάντηση κανονίστηκε αφότου η Αλγερία, η οποία κατέχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ομάδας, πρότεινε να γίνει νωρίτερα απ'ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Τον Απρίλιο, ο OPEC+ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, δηλαδή περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Η κίνηση αυτή είχε σχεδιαστεί για να στηρίξει τις τιμές καθώς η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση της ζήτησης πετρελαίου.

Οι περικοπές παραγωγής άρχισαν την 1η Μαΐου και αναμένεται να διαρκέσουν έως τα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με την τρέχουσα συμφωνία, οι περικοπές θα μειωθούν στη συνέχεια στα 7,7 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα από τον Ιούλιο έως το τέλος του 2020 και στα 5,8 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent κινούνται στα 40,33 δολάρια το βαρέλι, αφότου άγγιξαν επίπεδο που είχαν να φτάσουν από τις 6 Μαρτίου. Σε ημερήσιο επίπεδο διαπραγματεύονται 1,9% υψηλότερα. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate έφτασαν τα 37,76 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 2,5%. Το συμβόλαιο επίσης κατέγραψε υψηλό από τις αρχές Μαρτίου, αξιοποιώντας τα κέρδη σχεδόν 4% που είχε καταγράψει στην προηγούμενη συνεδρίαση.