Σε υψηλό τεσσάρων μηνών το ευρώ μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών το ευρώ μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών διαμορφώνεται το ευρώ καθώς οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες μετά και την τελευταία συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Σε μία Σύνοδο που κράτησε συνολικά πέραν των 100 ωρών, ξεπερνώντας το ιστορικό ρεκόρ διάρκειας εκείνης του Δεκεμβρίου του 2000 για τη Συνθήκη της Νίκαιας, οι «27» συμφώνησαν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελείται από επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια 360 δισ. ευρώ.

Τo 70% των πόρων θα διατεθεί στην διετία 2021-2023 και το 30% το 2023, ενώ εισάγεται μια σύνθετη διαδικασία έγκρισης και εποπτείας της διάθεσης των πόρων, με ενδεχόμενο παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε περίπτωση «ένστασης» από κράτος-μέλος. Παράλληλα, αυξάνονται εντυπωσιακά τα rebates για τις «φειδωλές» χώρες.

Σ' αυτό το κλίμα, το ευρώ κινήθηκε 0,2% υψηλότερα στα 1,1469 έναντι του δολαρίου, στο υψηλότερο ποσοστό από τις 9 Μαρτίου, αν και τα κέρδη μετριάστηκαν τόσο από τις υπάρχουσες προσδοκίες της αγοράς ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί αλλά και από την πρόσφατη ανοδική πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος.

«Οι επενδυτές κατά πάσα πιθανότητα θα εξετάσουν προσεκτικά το πακέτο χρηματοδότησης για να αναζητήσουν θετικές λεπτομέρειες, όπως η προκύπτουσα διανομή και το μερίδιο των δανείων έναντι των επιχορηγήσεων μεταξύ των κρατών μελών», δήλωσαν αναλυτές της Danske Bank σε σημείωμα.

«Παρόλο που έχει επιτευχθεί συμφωνία, δεν περιμένουμε σημαντικές κινήσεις στις αγορές, καθώς οι χτεσινές τιμές έδειξαν ότι έχουν ήδη γίνει πολλά», πρόσθεσαν.