Σε υψηλό δύο εβδομάδων η στερλίνα

Σε υψηλό δύο εβδομάδων η στερλίνα

Σε υψηλό δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου ανήλθε σήμερα η στερλίνα, ενόψει μίας εβδομάδας με πλήθος μακροοικονομικών στοιχείων που εκτιμάται πως θα ενισχύσουν την πεποίθηση ότι η οικονομία της Βρετανίας ανακάμπτει μετά τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση της χώρας εδώ και 300 χρόνια, λόγω πανδημίας.

Ειδικότερα, η στερλίνα ενισχύεται κατά 0,43% έναντι του αμερικανικού νομίσματος με το ζεύγος να βρίσκεται στο 1,3901, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Απριλίου, ενώ παραμένει σταθερή απέναντι στο ευρώ με την ισοτιμία της στο 1,1543 του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Καθώς η Βρετανία ανοίγει εκ νέου καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια, γυμναστήρια και παμπ, οι αναλυτές αναμένουν ότι η οικονομία της χώρας θα ανακάμψει με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι η οικονομία της ΕΕ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναλυτές των ING και UniCredit επισήμαναν σε σημειώματα προς τους πελάτες τους ότι η στερλίνα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1,4 δολάρια αυτή την εβδομάδα.

«Τα τελευταία δεδομένα της χώρας για την πανδημία είναι ενθαρρυντικά και μία περαιτέρω χαλάρωση του lockdown θα ενισχύσει τις προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας μεγαλύτερη από της ΕΕ», ανέφερε ο επικεφαλής συναλλάγματος της Mizuho Bank, Νιλ Τζόουνς.

Γενικότερα, η στερλίνα έχει παρουσιάσει ισχυρή απόδοση κατά το σύνολο του πρώτου τριμήνου του 2021, λαμβάνοντας ώθηση από τον ταχύ ρυθμό των εμβολιασμών στη χώρα και τις εκτιμήσεις για τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας.