Σε υψηλό 3 ετών ο χαλκός, συνεχίζεται το ράλι

Σε υψηλό 3 ετών ο χαλκός, συνεχίζεται το ράλι

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 διαπραγματεύεται η τιμή του χαλκού στο Λονδίνο, μετά την απόφαση της Κίνας να ζητήσει από τον μεγαλύτερο παραγωγό να σταματήσει την παραγωγή για να καταπολεμήσει την ρύπανση, γεγονός που έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο ράλι του μετάλλου μέσα στο 2017.

Ο χαλκός ενισχύθηκε έως και 1,2% στα 7.210 δολάρια ανά μετρικό τόνο καθώς οι συναλλαγές ξεκίνησαν εκ νέου μετά το διάλειμμα των Χριστουγέννων, ενώ βρέθηκε στα 7.173 δολάρια στις πρωινές συναλλαγές στη Σανγκάη. Το μέταλλο πλέον τρέχει ένα ράλι εννέα ημερών που είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια από το 2014, ενώ μέσα στο έτος καταγράφει κέρδη 30% με αποτέλεσμα να σημειώνει την καλύτερη επίδοση στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου LME.

Η άνοδος του 2017 υποστηρίχθηκε από τις διακοπές στην παραγωγή την ώρα που το outlook για την παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται και οι επενδυτές στοχεύουν σε νέες χρήσεις των μετάλλων, όπως στη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο, η Codelco της Χιλής, έχει προβλέψει ότι οι τιμές ενδέχεται να πλησιάσουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στα 10.000 δολάρια, ενώ η UBS «βλέπει» περαιτέρω κέρδη.