Σε υψηλό 2,5 ετών το ευρώ

Σε υψηλό 2,5 ετών το ευρώ

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών έναντι του δολαρίου βρίσκεται το ευρώ, το οποίο συνεχίζει και στη σημερινή συνεδρίαση την ανοδική του πορεία στις αγορές συναλλάγματος. 

Πηγή: Bloomberg

Η άνοδος ξεκίνησε μετά την ομιλία του Mario Draghi στη σύνοδο του Jackson Hole, την Παρασκευή, όπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν έκανε λόγο για ύπαρξη υψηλής ισοτιμίας ούτε άφησε να εννοηθεί ότι αυτή θα πρέπει να υποχωρήσει. Η κίνηση αυτή ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι η επικεφαλής της αμερικανικής Fed, Janet Yellen, απέφυγε να αναφερθεί στη νομισματική της ομοσπονδιακής τράπεζας της οποίας ηγείται.

Βεβαίως, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ομιλίες Draghi και Yellen δεν έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο, καθώς όλα δείχνουν εδώ και καιρό ότι το ευρώ θα κινηθεί ανοδικά το επόμενο διάστημα -πιθανότατα, ξεπερνώντας το φράγμα των 1,20 δολαρίων ως το τέλος του έτους. 

«Δεν πιστεύω ότι υπήρχαν τόσο μεγάλες προσδοκίες από την ομιλία του Draghi στο Jackson Hole αναφορικά με την ανάγκη υποτίμησης του ευρώ. Ακόμη και εάν το έκανε, άλλωστε, το ευρώ ούτως ή άλλως θα ανέβαινε», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Masafumi Yamamoto, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Mizuho Securities σε ζητήματα συναλλάγματος και νομισματικής πολιτικής.