Σε υψηλό 16 μηνών το δολάριο έναντι του ευρώ μετά τo ρεκόρ 30ετίας για το πληθωρισμό

Σε υψηλό 16 μηνών το δολάριο έναντι του ευρώ μετά τo ρεκόρ 30ετίας για το πληθωρισμό

Το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλό 16 μηνών έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων μετά την επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 30 χρόνια,  ενθαρρύνοντας νέα στοιχήμτα για αυξήσεις επιτοκίων.

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή τον Οκτώβριο έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έτρεχε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1990, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να αντιδράσει με ταχύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού από ότι αναμενόταν καθώς πληθαίνουν οι αμφιβολίες στην αγορά για την εκτίμηση της Fed ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδικό φαινόμενο.

Ο δείκτης του δολαρίου κέρδισε έδαφος για δεύτερη συνεχή ημέρα την Πέμπτη, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020 με το ευρώ να υποχωρεί στα $1,1454.

Σύμφωνα με την UBS, o δρόμος της μικρότερης αντίστασης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι αυτός του ανοδικού δολαρίου. «Η εκτόξευση του πληθωρισμού αποδυναμώνει το αφήγημα της Fed περί παροδικού πληθωρισμού, που σημαίνει ότι μπορεί να αναγκαστεί να σφίξει τη νομισματική της πολιτικής πιο γρήγορα».

Η ισοτιμία της στερλίνας εξασθένησε επίσης στα  $1.33650, το χαμηλότερο της επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020 με τα μακροοικονομικά στοιχεία που δείχνουν ότι η βρετανική οικονομία έμεινε πίσω από πλευράς ανάπτυξης από τις άλλες το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου να μη βοηθούν.

Το δολάριο ενισχύθηκε και έναντι του ιαπωνικού γεν στα 114,4 ενώ η λίρα της Τουρκίας έπεσε σε νέο χαμηλό ρεκόρ στις 9,97 ανά δολάριο με την αγορά να βλέπει και νέες μειώσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 25% της αξίας της φέτος λόγω αμφιβολιών για την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας της χώρας καθώς ο πρόεδρος Tayyip Erdogan πιέζει για χαμηλότερα επιτόκια ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό σχεδόν 20%.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές πλήρωσαν ακριβότερες τιμές για βενζίνη και τρόφιμα τον Οκτώβριο, με τις τιμές καταναλωτή να σημειώνουν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εδώ και 30 χρόνια, ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο κομμάτι του 2022 ενώ επιμένουν οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πληθωριστικές πιέσεις είναι επίσης ορατές στην αγορά εργασίας καθώς η έλλειψη εργατικών χεριών ωθεί τους μισθούς υψηλότερα. Ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό 20 μηνών.

Ο υψηλός πληθωρισμός διαβρώνει τις αυξήσεις μισθών και αποτελεί πολιτικό ρίσκο για τον πρόεδρο Joe Biden, η δημοτικότητα του οποίου είναι σε πτωτική πορεία λόγω των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας.

Η διάχυση των πληθωριστικών πιέσεων περιπλέκει επίσης την αφήγηση της Federal Reserve που την προηγούμενη εβδομάδα επανέλαβε τη θέση της ότι ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα είναι παροδικό φαινόμενο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,9% τον Οκτώβριο μετά από άνοδο 0,4% τον Σεπτέμβριο με τον ετήσιο ρυθμό να φθάνει το 6,2%, από 5,4% τον Σεπτέμβριο.

Ήταν η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από τον Νοέμβριο του 1990. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο 0,6% σε μηνιαία βάση.

Η άνοδος τον Οκτώβριο οδηγήθηκε από την αύξηση των τιμών βενζίνης. Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent έχει αυξηθεί πάνω από 60% φέτος καθώς η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας έχει τονώσει τη ζήτηση.

Σε ετήσια βάση ο δομικός πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 4,6% τον Οκτώβριο, ο υψηλότερος από τον Αύγουστο του 1991.