Σε υψηλά επταμήνου η ισοτιμία στερλίνας - δολαρίου

Σε υψηλά επταμήνου η ισοτιμία στερλίνας - δολαρίου

Σε υψηλά επταμήνου ανήλθε σήμερα η ισοτιμία της βρετανικής λίρας με το δολάριο ΗΠΑ, καθώς το προβάδισμα των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, δημιουργεί αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών, που αναμένουν την επίλυση του αδιεξόδου σχετικά με την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο αναλυτικά, η ισοτιμία ενισχύεται κατά 0,45% έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στα 1,305 δολάρια, το οποίο και αποτελεί το υψηλότερο σημείο που έχει βρεθεί από τον περασμένο Μάιο.

Οι δημοσκοπήσεις σταθερά δίνουν προβάδισμα στον κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έναντι του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, αυξάνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών πως το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα θα εξασφαλίσει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που θα μπορούσε να άρει μέρος της πολιτικής αβεβαιότητας που έχει επηρεάσει το νόμισμα.

Ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, το Εργατικό Κόμμα έχει πει ότι θα πιέσει για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την αποχώρηση από το μπλοκ.

Οι επενδυτές αντιδρούν θετικά στην προοπτική η Βρετανία να αποφύγει την περίπτωση ενός ακόμα κοινοβουλίου όπου κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία. Πολλοί φαίνεται να θεωρούν ότι μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπό το Συντηρητικό Κόμμα θα λειτουργήσει θετικά για τη στερλίνα σε σχέση με τις ανησυχίες για μια πιο αποφασιστική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κερδίσει τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.