ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Σε υψηλά επτά εβδομάδων το EUR/USD πάνω από το 1,22

Σε υψηλά επτά εβδομάδων το EUR/USD πάνω από το 1,22

Σε έντονο κερδοσκοπικό παιχνίδι παράλληλο με την πορεία των αμερικανικών αποδόσεων έχει εμπλακεί η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος απέναντι στο δολάριο.

Το ευρώ δέχτηκε πιέσεις κατά τη χθεσινή μέρα δοκιμάζοντας και το επίπεδο του 1,21 καθώς το αμερικανικό δολάριο βρήκε σημαντική στήριξη από τη νέα άνοδο των αμερικανικών αποδόσεων, οι οποίες αυξήθηκαν σε νέα υψηλά έτους. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου σημείωσε άνοδο στο 1,435%, προτού επιστρέψει πάλι στα επίπεδα του 1,37%, με συνέπεια να διαγραφούν όλα τα προσωρινά κέρδη του αμερικανικού νομίσματος.

Παράλληλα το νέο ιστορικό ρεκόρ του αμερικανικού δείκτη Dow Jones διατηρεί το κύμα αισιοδοξίας για ανάληψη κινδύνων στις αγορές, περιορίζοντας με τη σειρά του το ενδιαφέρον για αγορές δολαρίων.

Τα οικονομικά δεδομένα ήταν αρκετά θετικά και από τις δύο μεγάλες οικονομίες που επηρεάζουν ιδιαίτερα τη σχέση της ισοτιμίας, καθώς η Γερμανία δημοσίευσε την τελική έκδοση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το τελευταίο τρίμηνο το 2020, η οποία αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σε 0,3% από 0,1%.

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ οι πωλήσεις νέων κατοικιών για το μήνα Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 4,3%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.  Στη συνέχεια της ημέρας αναμένονται με ενδιαφέρον από τους επενδυτές οι ανακοινώσεις για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών Ιανουαρίου και η δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ του 4ου τριμήνου, η οποία προβλέπεται πως θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω από 4,0% σε 4,1%.

Η τεχνική εικόνα της ισοτιμίας δείχνει μία διαφορετική συμπεριφορά μετά από αρκετές μέρες, αλλά το ζεύγος αναμένουμε να παραμείνει στο ευρύτερο περιβάλλον διαπραγμάτευσης μεταξύ του 1,150 και του 1,2350 παρόλο που η ανοδική δυναμική έχει επανέλθει πάλι στο προσκήνιο.

Σε πιθανή επιστροφή της ισοτιμίας σε χαμηλότερα επίπεδα αναμένεται να βρει στήριξη στα χθεσινά χαμηλά  του 1,2110  και στη συνέχεια στο 1,2060, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό επίπεδο fibo 38,2% του ράλι Νοεμβρίου/Ιανουαρίου. Ενώ αντιστοίχως στη συνέχεια της ανοδικής κίνησης αναμένεται να βρει αντίσταση στο επίπεδο του 1,2250.

Παρόλο που οι αποδόσεις των τίτλων χρέους του αμερικανικού δημοσίου περιορίστηκαν, παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα και πιθανώς να επανέλθουν στα νέα τους υψηλά στηρίζοντας εκ νέου το αμερικανικό νόμισμα. Ενώ παράλληλα οι υψηλές τιμές στους χρηματιστηριακούς δείκτες και οι ανησυχίες ότι το σενάριο της σημαντικής διόρθωσης δεν έχει τελειώσει, είναι πιθανόν να περιορίσουν τη διάθεση ανάληψης κινδύνων και να οδηγήσει και αυτό με τη σειρά του σε κάποιες αγορές δολαρίων.