Σε υψηλά 9μήνου το Χ.Α. με ποιοτικά στοιχεία και τζίρο 83 εκατ. ευρώ

Σε υψηλά 9μήνου το Χ.Α. με ποιοτικά στοιχεία και τζίρο 83 εκατ. ευρώ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Από τις 19 Ιουνίου 2018 είχε να κλείσει στην περιοχή των 764 μονάδων το ελληνικό χρηματιστήριο, που σημαίνει ότι βρίσκεται πλέον σε υψηλά σχεδόν εννέα μηνών, συνεχίζοντας να προεξοφλεί θετικά τις εξελίξεις.

Η εικόνα της αγοράς και κατά τη διάρκεια του Απριλίου είναι ενθαρρυντική, καθώς πλην των τραπεζών που έτσι κι αλλιώς είναι οδηγός στο ράλι αντίδρασης, υπάρχει αφύπνιση και μετοχών της πραγματικής οικονομίας, ενώ σήμερα υπήρξε περαιτέρω πλουραλισμός στην άνοδο, με πολλά μικρομεσαία «χαρτιά» να βγαίνουν στο προσκήνιο.

Κυριότερο ποιοτικό στοιχείο της ανόδου αυτής είναι η ενίσχυση της αξίας συναλλαγών, καθώς κατ' επανάληψη έχουμε σημειώσει στο Liberal ότι για να αλλάξει επίπεδο η αγορά και να μπορέσει να οδηγηθεί προς τη ζώνη των 780 ή 800 μονάδων, τότε θα πρέπει να παγιωθεί ένας τζίρος μεταξύ 60 και 80 εκατ. ευρώ.

Χθες ο τζίρος της αγοράς ήταν στα 60,82 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα ανήλθε στα 82,90 εκατ. ευρώ και ήταν από τους μεγαλύτερους «καθαρούς» τζίρους των τελευταίων πολλών μηνών και από του δύο – τρεις μεγαλύτερους του 2019.

Κεντρικός παρονομαστής που συντηρεί και ωθεί το momentum είναι η διαρκής αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων, που πιστοποιούν ότι το ρίσκο χώρας συνεχίζει να υποχωρεί, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την πρόσβαση των εταιρειών σε διεθνή κεφάλαια.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα το 10ετές κατήλθε στο 3,34%, επίπεδα που είχε να δει από το 2005, κάτι που ανοίγει σταδιακά το δρόμο και για τις επιχειρήσεις να βγουν στις αγορές με καλύτερους όρους.

Το Χ.Α. λοιπόν συνεχίζει να κλείνει την «ψαλίδα» με τα ομόλογα, με τους επενδυτές να προεξοφλούν θετικά τις εξελίξεις σε πολλά επίπεδα. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αποπληρώσει μέρος των οφειλών προς το ΔΝΤ, επίκειται νέα αναβάθμιση από διεθνή οίκο, ενώ αρχές Μαΐου εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέα έξοδος στις αγορές.

Οι τράπεζες – που είναι ο κεντρικός καταλύτης και οδηγός σ' αυτό το ράλι αντίδρασης – είναι σε ένα δρόμο για να αφήσουν τα χειρότερα πίσω, ενώ είναι και ο κλάδος στον οποίο αντανακλάται πιο άμεσα και καίρια η όποια βελτίωση.

Το ευρύτερο επενδυτικό τοπίο βελτιώνεται και γίνεται πιο ελκυστικό, όπως μαρτυρούν οι πολλαπλές επιχειρηματικές εξελίξεις και εξαγορές σε πληθώρα κλάδων, ενώ και ο τζίρος στο χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα είναι ενισχυμένος.

Μέσα σ' αυτό το θετικό κλίμα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σήμερα έκλεισε στις 764,13 μονάδες με άνοδο 1,14%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 767,08 μονάδες και χαμηλό στις 755,94 μονάδες. Η αξία συναλλαγών – όπως προαναφέρθηκε – έφτασε στα 82,90 εκατ. ευρώ, με τα 14,22 εκατ. ευρώ, ήτοι το 17,4% να είναι πακέτα, ενώ στις τράπεζες διακινήθηκε τζίρος 35 εκατ. ευρώ.

Πρωταγωνίστρια της συνεδρίασης ήταν η ΔΕΗ που ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,65% και όγκο 828.619 τεμάχια, συνεχίζοντας το ράλι αντίδρασης από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε προ περίπου δύο μηνών. Η ΔΕΗ έτσι κι αλλιώς «χτυπήθηκε» από πολλά μέτωπα, όμως η αξία της είναι πολύ μεγαλύτερη από πρόσφατα απαξιωμένα επίπεδα της αποτίμησης των 250 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος που σήμερα έφερε το ξεχωριστό ράλι στη μετοχή της ΔΕΗ είναι τα σχέδια για τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών με σκοπό να αντλήσει έως και 300 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς ξεχώρισε για ακόμη μια φορά κερδίζοντας 3,65%, η Εθνική ενισχύθηκε κατά 3,35%, η Alpha Bank +2,61% και η Eurobank +0,72%.

Στα μη τραπεζικά blue chips η εικόνα γενικά ήταν εξαιρετική, ενώ σε ήπια αρνητική τροχιά έκλεισαν μόνο οι Coca Cola HBC, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Jumbo και Grivalia Properties. Κέρδη άνω του 2% είχε η Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν τίτλοι όπως ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, EXAE, ΟΛΠ και Σαράντης.

Στον Mid Cap αυξημένες πιέσεις σε ποσοστό 5,84% δέχτηκε η Νηρέας λόγω αποτελεσμάτων, ενώ θετικά ξεχώρισε η MIG +5,39%. Καλή εικόνα είχαν επίσης οι Attica Bank, Cenergy Holdings, Intracom Holdings, Κλουκίνας Λάππας, Τεχνική Ολυμπιακή, Ικτίνος, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και AS Company.

Στην ευρύτερη αγορά, ράλι άνω του 10% είχαν τίτλοι όπως Forthnet, Lavipharm, Pasal, Δρομέας και Dionic, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν οι Quest Συμμετοχών (εξαιρετικά αποτελέσματα 2018), Quality & Reliability, Reds, ElvalHalcor, Ιατρικό Αθηνών, Ίλυδα, ΑΝΕΚ κ.λπ.

Στο σύνολο της αγοράς, 79 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 36 που υποχώρησαν.