Σε υψηλά 13 μηνών οι τιμές πετρελαίου

Σε υψηλά 13 μηνών οι τιμές πετρελαίου

Το υψηλότερο επίπεδο τους εδώ και περίπου 13 μήνες έφτασαν σήμερα, Δεύτερα, οι τιμές του πετρελαίου, καθώς εγείρονται φόβοι για εντάσεις στη Μέση Ανατολή που τροφοδότησαν τη ζήτηση, ενώ παράλληλα επιταχύνονται παγκοσμίως οι εμβολιασμοί κατά της covid-19 συντηρώντας την αισιοδοξία για ανάκαμψη των οικονομιών.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Brent Απριλίου σημειώνει άνοδο 1,5% ή 94 σεντς και κινείται στα 63,38 δολάρια το βαρέλι, την υψηλότερη τιμή που έχει καταγράψει πλέον ενεργό συμβόλαιό του από τις 22 Ιανουαρίου του 2020.

Ακόμα καλύτερη πορεία πραγματοποιεί το αμερικανικό WTI, που βλέπει το δικό του συμβόλαιο Μαρτίου να σημειώνει άνοδο 1,24 δολαρίων ή περίπου 2%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 60,71 δολάρια ανά βαρέλι, την υψηλότερη τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Σημειώνεται ότι μόνο την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου είχαν ενισχυθεί κατά περίπου 5%.

Στις εξελίξεις που εξετάζουν οι επενδυτές, ο συνασπισμός υπό το Ριάντ που μάχεται στην Υεμένη ανακοίνωσε αργά χθες ότι κατέστρεψε ένα drone με εκρηκτικά που είχε εκτοξευθεί από φιλοϊρανούς αντάρτες Χούτι κατά της Σαουδικής Αραβίας, εγείροντας φόβους για το ενδεχόμένο νέων εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Σε γενικότερα επίπεδο, ο ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβα δήλωσε ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και ότι η τιμή του το 2021 θα μπορούσε κατά μέσο όρο να κυμανθεί από τα 45 έως τα 60 δολάρια ανά βαρέλι.

«Έχουμε δει χαμηλές διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες (στην τιμή του πετρελαίου). Αυτό σημαίνει ότι η αγορά είναι ισορροπημένη και οι τιμές που βλέπουμε σήμερα είναι σύμφωνες με την κατάσταση της αγοράς», ανέφερε ο Νόβακ.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συνεχίζει να προωθεί τον πρώτο σημαντικό νομοθετικό στόχο της θητείας του, το σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, έχοντας συναντηθεί την Παρασκευή με διακομματική ομάδα αξιωματούχων.

«Το πολυαναμενόμενο πακέτο 1,9 τρισ. δολαρίων δεν έχει περάσει ακόμα. Δεδομένου ότι τα τελευταία στοιχεία ανεργίας των ΗΠΑ υπαινίσσονται δυσκολίες στην αγορά εργασίας της χώρας, το πακέτο στήριξης δεν μπορεί παρά να έρθει αρκετά σύντομα, σύμφωνα με ορισμένους», επισημαίνει ο Ταμάς Βάργκα, αναλυτής πετρελαίου στην PVM Oil Associates στο Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το πακέτο βοηθείας πιθανότατα θα εγκριθεί σε κάποιο σχήμα ή μορφή του».