Άνοδος στα χρηματιστήρια Ευρώπης και Ασίας

Άνοδος στα χρηματιστήρια Ευρώπης και Ασίας

Σε θετικό έδαφος κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διευρύνοντας μάλιστα τα κέρδη τους μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Πρωταγωνιστές είναι οι μετοχές της Munich Re και άλλων ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς οι ζημιές από τους τυφώνες Χάρβεϊ και Ίρμα στις ΗΠΑ αποδεικνύονται τελικώς μικρότερες από ό,τι αναμενόταν, αλλά και η  φαρμακευτική AstraZeneca ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα στα πειράματα για δύο φάρμακα που αφορούν τη θεραπεία του καρκίνου στους πνεύμονες.

Στη θετική εικόνα συμβάλλουν, επίσης, η πεποίθηση που φαίνεται να εδραιώνεται στις αγορές ότι δεν υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για πολεμική ανάφλεξη στην Κορεατική Χερσόνησο. Καλά νέα έρχονται και από τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Γαλλίας, ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, με ρυθμό 0,5%, και κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, με «ατμομηχανή» τους κλάδους των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός Dax ενισχύεται κατά 1,11%, φτάνοντας τις 12.440 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 400 καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,22% και διαμορφώνεται στις 5.176 μονάδες. Άνοδο κατά 0,57% σημειώνει και ο βρετανικός FTSE 100, που διαμορφώνεται στις 7.419 μονάδες, ενώ κατά 1,19% και 1,42% ενισχύονται αντιστοίχως οι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Επίσης, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,91% και κινείται στις 379 μονάδες.

Αντιθέτως, ελαφρώς πτωτικά κινείται το ευρώ, με απώλειες της τάξης του 0,10%, γεγονός που το φέρνει εκ νέου κοντά στην ισοτιμία των 1,20 δολαρίων.

Όσο για τον χρυσό, η τιμή του υποχωρεί κατά 0,70% και η τιμή του διαμορφώνεται στα 1.341 δολάρια η ουγγιά. Υποχώρηση άνω του 1% καταγράφει και η τιμή του αργύρου.

Άνοδος και στην Ασία

Ανοδικά κινήθηκαν όμως νωρίτερα και τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς συνειδητοποιείται ότι ο ο κίνδυνος μιας πολεμικής έκρηξης στην Κορεατική Χερσόνησο δεν είναι τόσο μεγάλος και πάντως δεν είναι άμεσος.

Συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με σημαντική άνοδο της τάξης του 1,41%, για να διαμορφωθεί στις 19.545 μονάδες. Στο 1,04% ενισχύθηκε και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, ενώ θετικά (αν και μικρότερα) ποσοστά καταγράφονται για τα χρηματιστήρια της Σιγκαπούρης και της Σαγκάης.