Wall Street: Σε θετικό έδαφος για το 2020 ο Dow - Νέο ρεκόρ για τον S&P 500

Σε θετικό έδαφος για το 2020 ο Dow - Νέο ρεκόρ για τον S&P 500

Κέρδη κατέγραψαν την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, με τον Dow Jones να σβήνει όλες τις απώλειες που σημείωσε μέσα στο 2020. Νέο ιστορικά υψηλά για τον S&P 500, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed για τον οδικό χάρτη ανάκαμψης της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 28.653 μονάδες, ενισχυμένος κατά 161 μονάδες ή 0,57%, με αποτέλεσμα να περάσει σε θετικό έδαφος για το τρέχον έτος, καταφέρνοντας να διαγράψει τις απώλειες των περίπου 10.000 μονάδων που είχε καταγράψει μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης εξαιτίας του κορονοϊού.

Νέα ιστορικά υψηλά -για τρίτη συνεδρίαση τις τελευταίες ημέρες- κατέγραψε ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, που διαμορφώθηκε πάνω από το φράγμα των 3.500 μονάδων, ενισχυμένος κατά 0,67%, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τον τεχνολογικό κλάδο.

Τέλος, άνοδο κατέγραψε και ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 11.695 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,6%.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη άνω του 3% κατέγραψε η μετοχή της Walmart, ενώ η μετοχή της Microsoft ενισχύθηκε κατά 1%, με τις δύο εταιρείες να βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για την εξαγορά της κινεζικής Tik Tok.

Ταυτόχρονα κέρδη 3,5% σημείωσε και η μετοχή της Moderna Inc. μετά το ενδιαφέρον της ιαπωνικής κυβέρνησης για την αγορά 40 εκατ. δόσεων του εμβολίου mRNA-127 για τη νόσο COVID-19, ενώ «άλμα» 7,5% κατέγραψε η μετοχή της Dell Technologies, με την εταιρεία να ανακοινώνει επίσης κερδοφορία καλύτερη των προσδοκιών της αγοράς.

Τέλος, άνοδο άνω του 3% κατέγραψε η μετοχή της Coca Cola, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα μειώσει σχεδόν στο μισό τις επιχειρησιακές μονάδες της και θα προσφέρει πακέτα εθελούσιας εξόδου σε περίπου 4.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Πουέρτο Ρίκο, καθώς πασχίζει να αντιμετωπίσει τη μείωση των πωλήσεων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυκτικών του κόσμου κατέγραψε μείωση των πωλήσεων κατά 28% στο «πιο δύσκολο» τρίμηνο του έτους, με τα μέτρα περιορισμού κατά του Covid-19 να κλείνουν εστιατόρια, θέατρα και αθλητικές εκδηλώσεις.

Στα μάκρο της ημέρας, καλύτερες των αναμενόμενων ήταν οι επιδόσεις του δείκτη καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο, καθώς καταγράφηκε αύξηση 1,9% σε σχέση με τον Ιούνιο, την στιγμή που αναλυτές στο Reuters έκαναν λόγο για αύξηση 1,5%, ενώ αισιοδοξία προκάλεσε και η αύξηση του προσωπικού εισοδήματος των Αμερικανών κατά 0,4%, καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 0,2%.

Σημειώνεται πως οι δείκτες της Wall Street σε εβδομαδιαία κλίμακα σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, καθώς οι χθεσινές ανακοινώσεις από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ έφεραν αέρα αισιοδοξίας στην αγορά.

Αναλυτικότερα, κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Federal Reserve που διεξήχθη στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, ο Τζ. Πάουελ ανακοίνωσε την αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της Fed, η οποία θα έχει ως κεντρικό άξονα την «στοχευμένη» υπέρβαση του ορίου 2% στον πληθωρισμό αλλά και μία νέα ευέλικτη πολιτική που δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα την προληπτική αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις στις τιμές.

Στην ομιλία του ο Πάουελ χαρακτήρισε την κίνηση του ως «ισχυρή αναβάθμιση» κάτι που σημαίνει ότι στο εξής η FED ακολουθεί μια στρατηγική βάση της οποίας η υπέρβαση του στόχου του πληθωρισμού στο μέλλον θα είναι ανεκτή ή ακόμη και σκόπιμη.

Σύμφωνα με αναλυτές η αλλαγή πολιτικής μπορεί να λάβει διάφορες μορφές - όπως μια δέσμευση να διατηρηθεί ο πληθωρισμός στο 2% -όχι με ακρίβεια-, αλλά κατά μέσο όρο μέσα σε μια περίοδο ορισμένων ετών, έτσι ώστε όταν υποχωρεί κάτω του στόχου να μπορεί να ακολουθήσει μια ανάλογη υπέρβασή του.

Την αισιοδοξία στην αγορά μετά και την ομιλία του Πάουελ επέτειναν και οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ σχετικά με το ύψος της μείωσης του ΑΕΠ κατά το β' τρίμηνο του έτους. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα νέα επικαιροποιημένα στοιχεία, το ΑΕΠ της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη συρρικνώθηκε κατά 31,7% κατά το β' τρίμηνο του 2020, την στιγμή που εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση της τάξης του 32,9%.

Παράλληλα, θετικά αποτιμήθηκε και η σταθεροποίηση των νέων αιτήσεων για παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ στο 1 εκατ. για την εβδομάδα που τελείωσε στις 22 Αυγούστου, με τον αριθμό των νέων αιτήσεων να καταγράφει νέα μείωση σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση