Κέρδη πάνω από 1% στη Wall Street μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed

Κέρδη πάνω από 1% στη Wall Street μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed

Ανοδικά, αν και όχι χωρίς νευρικότητα, κινούνται οι βασικοί δείκτες στη Wall Street μετά την ανακοίνωση αύξησης των επιτοκίων από τη Fed για πρώτη φορά από το 2006.

Αφού έγινε γνωστό ότι Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών (FOMC) αποφάσισε ομόφωνα να διαμορφώσει το εύρος του αμερικανικού επιτοκίου μεταξύ 0,25%-0,5%, από 0%-0,25% προηγουμένως, οι αμερικανικοί δείκτες δέχτηκαν αρχικά μια μικρή ώθηση, κέρδη ωστόσο που σύντομα περιορίστηκαν, με δεδομένο ότι η κίνηση της Fed είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί.

Το γεγονός ωστόσο ότι η διατύπωση της απόφασης της FOMC, καθώς και η φρασεολογία της κ. Yellen στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, αφήνουν περιθώρια ερμηνείας περί περαιτέρω -σταδιακής πάντα- αύξησης επιτοκίων το 2016, μεγαλύτερης ίσως απ'' όσο αναμενόταν μέχρι σήμερα, δίνει νέα ώθηση σε μετοχές και δείκτες.

Αυτή την ώρα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 222,87 μονάδες (+1,27%) και βρίσκεται στις 17.747,78 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει κέρδη 75,78 μονάδων (+1,52%) και κινείται στις 5.071,13 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 32,80 μονάδες (+1,61%) και βρίσκεται στις 2.076,21 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα η μετοχή της Walt Disney κερδίζει 0,57% καθώς η διάσημη ταινία Star Wars που έκανε πρεμιέρα φαίνεται να «αποζημιώνει» τους εκατομμύρια φίλους της και έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές.

Η μετοχή της Global Payments Inc. χάνει 8,29% μετά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χτες πως θα εξαγοράσει την Heartland Payment Systems Inc. Η μετοχή της δεύτερης κάνει άλμα 11,28%.

Στα μάκρο της ημέρας , ο μεταποιητικός δείκτης PMI  για το Δεκέμβριο όπως καταγράφεται από την εταιρεία Markit έπεσε στο 51,3 που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 3 χρόνια.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε τη μεγαλύτερη απώλεια εδώ και τρεισήμισι περίπου έτη καθώς σημειώθηκε μεγάλη πτώση παραγωγής στις βιομηχανίες κοινής ωφέλειας. Συγκεκριμένα η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.