7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Σε προσωρινά σημεία ισορροπίας η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου

Σε προσωρινά σημεία ισορροπίας η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου

Σε ένα εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης μόλις 40 μονάδων βάσης μεταξύ των επιπέδων 1,1950 και 1,1990 διαπραγματεύεται από χθες το απόγευμα μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα απέναντι στο αμερικανικό δολάριο, έπειτα μετά από την υποχώρηση κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο του 1,20.

Τα δικαιώματα προαίρεσης υπέρ της χαμηλότερη ισοτιμίας του ευρώ σε ορίζοντα τριών μηνών βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2020, αυξάνοντας το συναίσθημα των αγορών για μία περαιτέρω πτώση της ισοτιμίας.

Τεχνικά διαγράμματα και μακροοικονομικοί παράγοντες ενισχύουν το συναίσθημα αυτό, δημιουργώντας προσωρινά ένα πλεονέκτημα για τις «αρκούδες» της ισοτιμίας EUR/USD.

Από τεχνική άποψη, η πτωτική διάσπαση της οριζόντιας στήριξης του 1,2055 αυτής της εβδομάδας και η επακόλουθη αδυναμία κάτω από το 1,2000 έχουν μετατοπίσει τη βραχυπρόθεσμη προκατάληψη υπέρ των "bearish" εμπόρων (πωλητών). H διάσπαση του επιπέδου 1,1950-40 θα επιβεβαιώσει τις αρνητικές προοπτικές και θα κάνει το ζεύγος περισσότερο ευάλωτο. Η καθοδική πορεία θα μπορούσε τότε να οδηγήσει το ζεύγος πιο κάτω και από το επίπεδο του 1,1900 προς δοκιμή της επόμενης μεγάλης στήριξης κοντά στην περιοχή του 1,1860-55.

Από την άλλη πλευρά, οποιαδήποτε απόπειρα ανάκαμψης μπορεί τώρα να αντιμετωπίσει άμεση αντίσταση κοντά στο 1,2000. Μια περαιτέρω θετική κίνηση μπορεί τώρα να θεωρηθεί ως ευκαιρία πώλησης, με το 1,2055 να θεωρείτε πλέον ισχυρό επίπεδο αντίστασης. Με την πιθανότητα ενός σύντομου ανοδικού ράλι, εφόσον διασπαστεί το επίπεδο αυτό λόγω κάλυψης ανοιχτών θέσεων πώλησης, καθότι οι «αρκούδες» της ισοτιμίας θα εκτελέσουν τις "stop-loss" εντολές τους.

Τα εισερχόμενα θετικά οικονομικά στοιχεία αύξησαν παραπάνω την εμπιστοσύνη ότι η αμερικανική οικονομία θα ξεπεράσει τις άλλες παγκοσμίως, παρέχοντας μια επιπλέον ώθηση στο "greenback". Μεταξύ αυτών, η αισιόδοξη έκθεση ADP για την απασχόληση του ιδιωτικού τομέα, οι βελτιωμένοι δείκτες για τον τομέα των υπηρεσιών, αλλά και τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη και έδειξαν ότι οι αρχικές εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν απροσδόκητα στα 779 χιλ. κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 30 Ιανουαρίου.

Αντίθετα, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα συνεχίζει να επιβαρύνεται από τις αυξανόμενες ανησυχίες της αγοράς ότι η αργή διάθεση των εμβολίων COVID-19 στην Ευρώπη θα μπορούσε να παρεμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη.

Οι έμποροι συναλλάγματος τηρούν προσωρινά στάση αναμονής ενόψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για την ανεργία στης ΗΠΑ στη συνέχεια της ημέρας.

Μετά από μια απότομη πτώση τον προηγούμενο μήνα, η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να έχει προσθέσει 50 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο και το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διατηρηθεί σταθερό στο 6,7%.

Το πιθανότερο είναι να δούμε κάποια συμπεριφορά ρευστοποίησης θέσεων πριν την ανακοίνωση των στοιχείων, χωρίς να υπάρξει κάποια έντονη κατεύθυνση, ώστε οι πωλητές να περιορίσουν τις ανοιχτές τους θέσεις ενόψει των πολύ σημαντικών μακροοικονομικών στοιχείων τα οποία μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα.