Σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης η ισοτιμία EUR/USD

Σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης η ισοτιμία EUR/USD

Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα απέναντι στο αμερικανικό δολάριο, μετά τις πιέσεις που δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες.

Η ισοτιμία έχει επιστρέψει από τα χαμηλά επίπεδα του 1,2130 και διαπραγματεύεται στο επίπεδο του 1,2150-70 σε μία ήρεμη αγορά με στενό εύρος διακύμανσης.

Αξιωματούχοι της Fed, της πιο ισχυρής κεντρικής τράπεζας στον κόσμο, αρνούνται την ανάγκη μείωσης των αγορών ομολόγων το 2021. Ωστόσο, σκέφτονται να εκτυπώσουν λιγότερα δολάρια. Επιπλέον, η Fed φαίνεται να ανέχεται την αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, όπως αντανακλάται από τις υψηλότερες αποδόσεις των τίτλων έκδοσης αμερικανικού δημοσίου - το βασικό ανοδικό μοχλό του δολαρίου τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ραφαέλ Μπούστιτς, πρόεδρος του υποκαταστήματος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, και ο Ρόμπερτ Κάπλαν, ο συνάδελφος του από την Fed του Ντάλας, αμφισβήτησαν τη μελλοντική μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας την Δευτέρα. Ο Λάελ Μπράιναρντ, κυβερνήτης της τράπεζας, μιλά την Τρίτη και μπορεί να ρίξει περισσότερο φως στα σχέδια της Fed.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα παρουσιάσει τα οικονομικά του σχέδια την Πέμπτη και προοπτικές περίπου 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα κεφάλαια για την οικονομία αυξάνουν τις οικονομικές προοπτικές και πιθανώς να μειώσουν την ανάγκη για περισσότερη παρεμβατική πολιτική και νομισματικά κίνητρα από πλευράς Fed.

Την ίδια ώρα το πολιτικό δράμα συνεχίζεται στην Ουάσιγκτον. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς την Δευτέρα και συμφώνησαν να συνεργαστούν μέχρι το τέλος της θητείας τους στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Πενς είναι πλέον απίθανο να ακολουθήσει τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να απομακρύνουν τον Τραμπ χρησιμοποιώντας την 25η τροπολογία.

Οι πιθανότητες εκδίωξης του Τραμπ στις οκτώ ημέρες που απομένουν για να ολοκληρωθεί η θητεία του μειώνονται, αλλά οι φόβοι για πιθανή βία αυξάνονται. Οι αγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις ιστορικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το διάγραμμα της ισοτιμίας διατηρείται πάνω από την κρίσιμη στήριξη στα 1,2125 το οποίο είναι πλέον διπλό χαμηλό, αφού δοκιμάστηκε και την Δευτέρα.

Διατηρώντας το επίπεδο αυτό η ισοτιμία, είναι μία ένδειξη ότι το ανοδικό κανάλι παραμένει στο προσκήνιο και η επιστροφή της ισοτιμίας σε χαμηλότερα επίπεδα τις τελευταίες ημέρες ήταν απλά η αναμενόμενη διόρθωση.

Κάποια αντίσταση για την ισοτιμία στο ημερήσιο υψηλό των 1,2175 ακολουθούμενο από 1,2205.