7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας το EUR/USD, αδυνατεί να κατοχυρώσει το 1,20

Σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας το EUR/USD, αδυνατεί να κατοχυρώσει το 1,20

Γύρω από το επίπεδο του 1,1950 διαπραγματεύεται η ισοτιμία  EUR/USD, διαγράφοντας μέρος της απότομης ανόδου μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της FOMC, που την έφερε στο 1,20. Η Fed δεσμεύθηκε να διατηρήσει χαλαρή τη νομισματική της πολιτική για περισσότερο χρόνο, ενώ πλέον το ενδιαφέρον των αγορών στρέφεται στην ομιλία της Προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απόφασή της, χτες Τετάρτη, και επέμεινε στον αισιόδοξο τόνο των προηγούμενων συνεδριάσεων. Επαναλαμβάνοντας ότι δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον έως το 2023 ανανέωσε την αισιοδοξία στις αγορές, ενώ η ανακοίνωση πυροδότησε ένα έντονο ξεπούλημα δολαρίων ΗΠΑ και βοήθησε το ζεύγος EUR/USD να σημειώσει άνοδο σχεδόν 100 μονάδων βάσης και από την περιοχή του 1,1885 να βρεθεί σε ένα σύντομο διάστημα στο 1,1990.

Παρόλα αυτά η ισοτιμία δυσκολεύτηκε να διατηρήσει την ανοδική δυναμική και υποχωρεί εκ νέου κάτω του 1,1950 έχοντας απολέσει ήδη περίπου το 50% της ανόδου.

Φαίνεται ότι μετά την πρώτη αισιοδοξία εμφανίζονται κάποιες συντηρητικές συμπεριφορές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ένα μέρος ρευστοποιήσεων από τα υψηλά των αγορών στα χρηματιστήρια και άνοδο του δολαρίου. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν στην περίπτωση που η οικονομία αναπηδήσει γρήγορα η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα – αναιρώντας έτσι τις δεσμεύσεις της.  Η δεκαετής απόδοση των τίτλων χρέους των ΗΠΑ έχει αυξηθεί στο 1,73%, σε μια έντονη  κίνηση που ανησυχεί τις αγορές και σίγουρα ευνοεί  δολάριο.

Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για το πρόγραμμα ανοσοποίησης της Ευρώπης παραμένουν βαρίδι στην προοπτική σημαντικής ανόδου της ισοτιμίας, ενώ οι «ταύροι» της δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να διατηρήσουν σημαντικού μεγέθους ανοιχτές θέσεις πριν από την ομιλία της Προέδρου της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας.

Πέραν της ομιλίας της Κριστίν Λαγκάρντ, σήμερα αναμένουμε τις αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, οπού μαζί με τις αποδόσεις των ομολόγων, θα επηρεάσουν την πορεία των τιμών του USD και θα δώσουν κάποια κατεύθυνση.

Οι έμποροι συναλλάγματος αναμένουν με ενδιαφέρον και την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας (BOE), καθώς πέρα από την επίδραση στη βρετανική στερλίνα θα επηρεάσει εν μέρει και τις άλλες βασικές ισοτιμίες του δολαρίου και κυρίως αυτή με το ευρώ. Οι αγορές δεν περιμένουν κάποια έκπληξη, καθώς αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα και να αναφερθεί στις βελτιωμένες προοπτικές για την βρετανική οικονομία.

Το σενάριο της έντονης μεταβλητότητας το οποίο είχαμε αναφέρει και χτες φαίνεται να επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά. \

Από τεχνική άποψη, η εμφάνιση κάποιων νέων πωλήσεων κάτω από το επίπεδο του 1,20 φαίνεται τώρα να αποτελεί τον σχηματισμό ενός πτωτικού μοτίβου διπλής κορυφής. Αυτό μπορεί να ενισχύσει τους "bearish" εμπόρους και να οδηγήσει το ζεύγος EUR/USD στο 1,1900 προτού υποχωρήσει εκ νέου κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των 200 ημερών.

Η υποστήριξη περιμένει στο ημερήσιο χαμηλό του 1,1935, ακολουθούμενη από το 1,1910, το οποίο ήταν ένα μαξιλάρι νωρίτερα την εβδομάδα. Αντιστοίχως  αντίσταση είναι στο 1,1965 - ένα ανώτατο τοπικό όριο από την προηγούμενη εβδομάδα -  και μετά το 1,1990.