Σε νέο υψηλό 7ετίας ο χρυσός - Πτώση για το πετρέλαιο

Σε νέο υψηλό 7ετίας ο χρυσός - Πτώση για το πετρέλαιο

Ισχυρούς τριγμούς σε όλα τα επενδυτικά προϊόντα παγκοσμίως φέρνει η έξαρση του κορονοϊού και οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση, με όλο το επενδυτικό σύστημα να κλυδωνίζεται, καθώς πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και γεωμετρικά, επηρεάζοντας ολόκληρη την οικονομική λειτουργία.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα και υπό το φόβο της ύφεσης, με τις μεταφορές να «χτυπιούνται» άμεσα και βαρύτατα, το πετρέλαιο δέχεται ισχυρό πλήγμα, ενώ απεναντίας ο χρυσός – που πάντα σε περιόδους κρίσης είναι επενδυτικό καταφύγιο – ενισχύθηκε σε νέα υψηλά 7ετίας.

Μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας που ήταν το μεγαλύτερο του τελευταίου εξαμήνου, ο χρυσός σήμερα κέρδισε περαιτέρω κλείνοντας στα 1.676 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφοντας άνοδο 27,8 δολαρίων ή 1,7% ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε βρεθεί να κερδίζει και πάνω από 37. Αυτά τα επίπεδα, ο χρυσός είχε να φτάσει από το Φεβρουάριο του 2013, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά 7ετίας.

Θυμίζουμε πως πρόσφατα ο αμερικανικός οίκος Citigroup αναβάθμισε την πρόβλεψή του για το πολύτιμο μέταλλο στα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά το προσεχές διάστημα και στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά εντός των επόμενων 12- 24 μηνών. 

Σ' ό,τι αφορά το πετρέλαιο, το αμερικανικό WTI χάνει 3,95% έχοντας πέσει στα 51,3 δολάρια/βαρέλι, το Brent υποχωρεί 3,99% στα 55,62 δολάρια, ενώ το φυσικό αέριο έχει κατέλθει στα 1,84 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU με πτώση 3,81%.