Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Στα πρόθυρα συναλλαγματικής κρίσης βρίσκεται η Τουρκίας καθώς η τουρκική λίρα καταγράφει μεγάλες απώλειες άνω του 3% και νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου στις συναλλαγές της Πέμπτης. Οι ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί στην τουρκική οικονομία κορυφώνονται και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (CBRT) δείχνει ανήμπορη να σταματήσει την κατρακύλα του νομίσματος.

Αυτή την ώρα η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος με το αμερικανικό διαμορφώνεται στις 7,269 λίρες ανά δολάριο, ωστόσο λίγο νωρίτερα έφτασε έως το επίπεδο των 7,28 λιρών ανά δολάριο, ξεπερνώντας το ιστορικό χαμηλό που σημειώθηκε τον περασμένο Μάιο στις 7,27 λίρες/δολάριο.

Αναλυτές της Rabobank επισημαίνουν ότι ο μοναδικός λόγος που η λίρα δεν διολισθαίνει πάνω από το επίπεδο των 8 λιρών ανά δολάριο ή ακόμη υψηλότερα είναι οι συνεχείς παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Η CBRT έχει προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμό, υπακούοντας στην οικονομική στρατηγική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μία στρατηγική που έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί η κεντρική τράπεζα δεκάδες δισεκατομμύρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να περιορίσει την κατρακύλα της λίρας. Οικονομολόγοι από ολόκληρο τον κόσμο προειδοποιούν την Τουρκία ότι οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε γενικευμένη κρίση, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος ποντάρει σε ισχυρή ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ έκανε προχθές λόγο για ισχυρές πιέσεις προς την τουρκική λίρα και κάλεσε τις τουρκικές αρχές να αποκαταστήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα και να σταματήσουν την τρομακτική πιστωτική επέκταση, καθώς η διαρκής πτώση της λίρας κάνει φτωχότερους τους Τούρκους πολίτες και δυσκολεύει την αποπληρωμή των χρεών. Μόνο χθες, οι κρατικές τουρκικές τράπεζες φέρονται να δαπάνησαν πάνω από 1 δις. δολάρια για να υπερασπιστούν την τουρκική λίρα όμως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την πτώση άνω του 2% έναντι του δολαρίου.