Σε νέο χαμηλό 14 ετών το ευρώ έναντι του δολαρίου

Σε νέο χαμηλό 14 ετών το ευρώ έναντι του δολαρίου

Σε νέα χαμηλά 14 ετών υποχωρεί την Τρίτη το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου, καθώς η ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται μετά την πρόσφατη απόφαση της Fed για αύξηση επιτοκίων και τα χθεσινά σχόλια της Janet Yellen που κράτησαν «ζωντανές» τις προσδοκίες της αγοράς για ταχύτερα αντανακλαστικά, εκ μέρους της Fed, στο ζήτημα των περαιτέρω αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων.

Αυτή τη στιγμή το ευρώ υποχωρεί 0,38% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,0361.

Πτωτικά κινείται το ευρώ και έναντι του καναδικού δολαρίου (-0,36%), ενισχύεται ωστόσο έναντι του ελβετικού φράγκου σε ποσοστό 0,07% (1,0690), 0,32% έναντι της στερλίνας (0,8416) και 0,58% έναντι του γεν (122,51).

Την ίδια στιγμή, τα υψηλότερα κέρδη για το δολάριο καταγράφονται έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, με το USD να ενισχύεται 0,79% στα 118,04 γεν, κοντά στο πρόσφατο υψηλό 11 μηνών. Μικρά κέρδη 0,3% καταγράφει το δολάριο και έναντι του ελβετικού φράγκου (1,0304), ενώ έναντι της στερλίνας ενισχύεται 0,56% στο 1,2327.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα, τόσο το γεν όσο και το ελβετικό φράγκο κινήθηκαν ανοδικά, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλέστερα επενδυτικά "καταφύγια" στον απόηχο της δολοφονίας του ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα και της τρομοκρατικής επίθεσης στο Βερολίνο.

Ξένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα σχόλια της επικεφαλής της Fed, ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ εμφανίζει την καλύτερη εικόνα σε διάστημα 10 περίπου ετών, παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν έκανε κάποια αναφορά στη νομισματική πολιτική, ενισχύουν τις προσδοκίες για σταδιακή αύξηση μισθών στις ΗΠΑ.

Κυρίως, όμως, εστιάζουν στο γεγονός ότι η κ. Yellen απέφυγε να αποθαρρύνει όσους αναμένουν -έως και τρεις- αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed εντός του 2017. Προσθέτουν δε πως, όσο η αγορά "ποντάρει" στην προοπτική ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, το δολάριο θα παραμένει ισχυρό, ενδεχομένως και σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.