ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1995η
Κυριακή, 18 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Σε νέα υψηλά η βρετανική στερλίνα, απορρόφησε τις απώλειες το ευρώ

Σε νέα υψηλά η βρετανική στερλίνα, απορρόφησε τις απώλειες το ευρώ

Ξεπέρασε το 1,39 η ισοτιμία της βρετανικής στερλίνας απέναντι στο αμερικανικό δολάριο, καταγράφοντας νέο υψηλό των τελευταίων 34 μηνών καθώς το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο κινείται με γρήγορους ρυθμούς, έχοντας ήδη εμβολιάσει περίπου 15 εκατομμύρια πολίτες. Παράλληλα, οι αγορές παραμένουν αισιόδοξες ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν θα εγκρίνει ένα μεγάλο νομοσχέδιο τόνωσης μετά τη λήξη της δίκης του προκατόχου του Ντ. Τραμπ.

Μετά την προσωρινή διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας η ισοτιμία GBP/USD διατηρεί την ανοδική της πορεία, στοχεύοντας τώρα στο κρίσιμο ψυχολογικό επίπεδο του 1,40.

Η αισιοδοξία βασίζεται στο ότι ο ταχύς ρυθμός εμβολιασμών αυξάνει τις πιθανότητες ώστε το τέλος του lockdown στη βρετανική οικονομία θα έρθει σύντομα ενισχύει το Βρετανικό νόμισμα. Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ράαμπ σημείωσε ότι «μοιραζόμαστε όλες τις φιλοδοξίες και την επιθυμία να βγούμε από αυτό το lockdown, θέλουμε να το κάνουμε με υπευθυνότητα και ασφάλεια και επομένως πρέπει να βασιζόμαστε  στα στοιχεία. Η Telegraph μάλιστα οριοθέτησε την 8η Μαρτίου ως πιθανή  ημερομηνία για διακοπή των περιορισμών στο ΗΒ.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ (DXY) παραμένει πιεσμένος κοντά στο μηνιαίο χαμηλό προς το παρόν, κάτω κατά 0,16% και κοντά στο 90,30 καθώς η διάθεση για ανάληψη κινδύνων στις αγορές διατηρείται, περιορίζοντας έτσι τις αγορές δολαρίων ως νόμισμα ‘‘καταφύγιο’’. 

Από την πλευρά του, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αντέδρασε και απορρόφησε όλες τις πιέσεις που δέχτηκε την Παρασκευή, όταν και υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 1,21 του δολαρίου, επιστρέφοντας και πάλι κοντά στα επίπεδα του 1,2150 διατηρώντας προς το παρόν ένα περιβάλλον διαπραγμάτευσης με διακυμάνσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στοχεύει να περάσει πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 1,9  τρισεκατομμυρίων  δολαρίων, αν και πιθανότατα θα συμβιβαστεί και με μικρότερο νούμερο, κάτι που εξαρτάται από συνομιλίες με συντηρητικά μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος. Για τις αγορές πάντως, όσο περισσότερα και πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο. Η δίκη Τραμπ που είχε γεμίσει την ατζέντα της γερουσίας τώρα τελείωσε.

Το ευρώ/δολάριο επωφελείται από την ανοδική δυναμική στο γράφημα των τεσσάρων ωρών και διαπραγματεύεται πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των 50 και 100  ημερών. Η πρώτη προσπάθεια του ζεύγους να διαπραγματευτεί πάνω από τα επίπεδα των 200 ημερών απέτυχε, αλλά παραμένει κοντά. Κρίσιμη αντίσταση περιμένει στο 1,2150, το οποίο ήταν υψηλό της προηγούμενης εβδομάδας και παράλληλα  συγκλίνει με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.

Πιο πάνω, οι κορυφές των 1,2190 και 1,2225 από τα μέσα Ιανουαρίου είναι τα επόμενα επίπεδα όπου αναμένονται κάποιες αντιστάσεις.

Η υποστήριξη περιμένει στο 1,2080 και στη συνέχεια έως το 1,2055. Αντίστοιχα παρακάτω το κρίσιμο ψυχολογικό επίπεδο το 1,20 και το χαμηλό των τελευταίων τριών μηνών 1,1950 παραμένουν ως οι βασικότερες στηρίξεις της ισοτιμίας.