Σε νέα υψηλά 3,5 μηνών το ΧΑ που «βλέπει» τις 900 μονάδες

Σε νέα υψηλά 3,5 μηνών το ΧΑ που «βλέπει» τις 900 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μακράν η καλύτερη, πιο πλουραλιστική και «γεμάτη» συνεδρίαση των τελευταίων μηνών ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να «επιστρέφει» με εμφατικό τρόπο επιβεβαιώνοντας ότι οι long ελέγχουν απόλυτα την κατάσταση και με ελάχιστες κινήσεις, μπορούν να οδηγήσουν ξανά τον Γενικό Δείκτη στα προηγούμενα υψηλά του και πολύ παραπάνω.

Η αγορά μετά την πρόσφατη μέτρια και «ρηχή» διορθωτική κίνηση μάζεψε δυνάμεις και σήμερα έδειξε στοιχεία ξεμπλοκαρίσματος, καθώς υπήρξε συγχορδία συμμετοχής στην άνοδο όχι μόνο των τραπεζών που ηγήθηκαν με νέο ράλι, αλλά και των blue chips του ευρύτερου Large Cap αλλά και αρκετών τίτλων του μεσαίου χώρου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης κλείνοντας στις 889,84 μονάδες βρέθηκε πλέον σε νέα υψηλά τρεισήμισι μηνών, καθώς σ'' αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από την πρώτη Αυγούστου, βάζοντας πλώρη πλέον για την υπέρβαση και των 900 μονάδων. Σημειώνεται ότι το υψηλότερο κλείσιμο έτους αλλά και των τελευταίων 4,5 ετών ήταν στις 31 Ιουλίου 2019 όταν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 899,95 μονάδες, ενώ εκείνη την ημέρα ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τις 901,57 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε πάνω από τις 900 μονάδες, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό 17 μηνών, ενώ θυμίζουμε την περασμένη Δευτέρα είχε βρεθεί ενδοσυνεδριακά στο χαμηλό των 815,35 μονάδων!

Παράλληλα, μετά από ημέρες η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 90 εκατ. ευρώ με μόλις 6 εκατ. ευρώ σε πακέτα και τις τράπεζες να διακινούν το 60% αυτού, ήτοι 50 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι το Χ.Α. ήταν και παραμένει ένα ακραία τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο, παρ'' ότι στον εν λόγω κλάδο έχουν απομείνει μόλις τέσσερις συστημικές τράπεζες και η Attica Bank.

Η κινητικότητα που υπάρχει στο θέμα του σχεδίου «Ηρακλής» και η επίσπευση των διαδικασιών, οι συμφωνίες των τραπεζών με ξένα εξειδικευμένα funds για πακέτα ακινήτων και μια σειρά άλλων θετικών νέων όπως το ξεμπλοκάρισμα επιχειρηματικών εξελίξεων (Αττικά Πολυκαταστήματα), ξύπνησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον της αγοράς.

Το Χ.Α. εσχάτως κινείται ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αγορές που χθες και σήμερα διορθώνουν ήπια, παίρνοντας ώθηση από την κινητικότητα στο επίμαχο σχέδιο για τις τράπεζες, ενώ αν δεν υπάρξουν εκτός προγράμματος καθυστερήσεις, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν το μεγάλο αφεντικό της Fairfax Πρεμ Γουάτσα και από τους πλέον ισχυρούς επενδυτές στη χώρα μας (Eurobank, Μυτιληναίος, Praktiker κ.λπ.) να έρχεται στην Ελλάδα ώστε να δώσει τις τελικές κατευθύνσεις για τη Eurobank.

Σε κάθε περίπτωση η αγορά μετά την ήπια διόρθωση του πρώτου 10ημέρου του Νοέμβρη που έγινε με μειωμένους όγκους και τζίρους και χωρίς διάθεση ξεπουλήματος, κράτησε εύκολα την περιοχή των 850 - 860 μονάδων, οπότε αύριο και την επόμενη εβδομάδα θα φανεί αν υπάρχουν δυνάμεις για άμεση υπέρβαση των προηγούμενων υψηλών του καλοκαιριού.

Πάγια έχουμε επαναλάβει στο Liberal ότι η μεγάλη εικόνα της αγοράς δεν έχει αλλάξει και όλο το τελευταίο διάστημα αναζητούσε καταλύτες εκείνους που θα μπορούσαν να δώσουν εκ νέου δυναμική στο momentum.

Μια απαραίτητη προϋπόθεση για να αλλάξει επίπεδο το Χ.Α. είναι να αυξηθεί και να παγιωθεί η ημερήσια αξία συναλλαγών στα 70-80 εκατ. ευρώ, οπότε η σημερινή επίδοση των 90 εκατ. ευρώ, είναι λίαν ενισχυτική, αρκεί να διατηρηθεί.

Ράλι έως +6,66% στις τράπεζες

Σήμερα λοιπόν εν μέσω ανατροφοδοτούμενου κλίματος ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 889,94 μονάδες με άνοδο 2,17%, έχοντας ενδοσυνεδριακή κίνηση από το χαμηλό των 871,35 μονάδων στο άνοιγμα, έως το υψηλό των 891,00 μονάδων (+2,30%) λίγο μετά τις 17:00 μ.μ. και τις δημοπρασίες. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.242,99 μονάδες με άνοδο 2,93%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 903,34 μονάδες με ράλι +6,05%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.215,65 μονάδες με άνοδο 1,94%.

Στις τράπεζες, ράλι +6,66% και +6,65% είχαν οι Alpha Bank και Εθνική αντίστοιχα, στο +5,99% η Eurobank και στο +3,33% η Πειραιώς. Alpha Bank και Εθνική διακίνησαν συνολικά το 1/3 του τζίρου, ήτοι πάνω από 30 εκατ. ευρώ! Στον ευρύτερο Large Cap μόνο οι Titan και ΟΛΠ έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, ενώ κέρδη άνω του 4% είχαν οι Coca Cola HBC και Ελλάκτωρ, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν οι Viohaclo, Cenergy Holdings, Σαράντης, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ κ.λπ.

Στον Mid Cap κέρδη άνω του 6% είχε η MIG, άνω του 4% οι Attica Bank, Intracom Holdings και Intralot, ενώ σημαντική άνοδο είχαν οι Νηρέας, Profile, Intrakat, Πλαίσο και Τεχνική Ολυμπιακή. Στο σύνολο της αγοράς 93 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 33 που υποχώρησαν.