7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Σε νέα υψηλά 19μήνου το Χρηματιστήριο, μια ανάσα από τα προ πανδημίας επίπεδα

Σε νέα υψηλά 19μήνου το Χρηματιστήριο, μια ανάσα από τα προ πανδημίας επίπεδα

Αγοραστικό κρεσέντο για την πρώτη ημέρα της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη 1,63% κλείνοντας στα υψηλά ημέρας στις 929,26 μονάδες και την αγορά να δείχνει ότι όχι μόνο δεν επηρεάζεται αρνητικά από τα σενάρια ανασχηματισμού, αλλά ίσως αξιολογεί θετικά και τις ευκαιρίες που διανοίγονται.

Και παρόλο τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της συνεδρίασης ήταν από μόνα τους πολύ θετικά, η ποιότητα της ανόδου έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.

Αφενός, η διάχυση της ρευστότητας ήταν  - αν μη τι άλλο - ικανοποιητική. 24 από τις 25 μετοχές του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισαν θετικές, 3 εξ αυτών με νέα υψηλά έτους, ενώ γενικότερα 90 από το ταμπλό έκλεισαν θετικές έναντι μόλις 32 πτωτικών. Οι συναλλαγές, αυξημένες όπως θα αξιολογήσουμε παρακάτω, αφορούσαν πληθώρα μετοχών, τόσο δεικτοβαρών όσο και μικρομεσαίας κεφ/σης, κατ’ αναλογία φυσικά, καθώς ενδεικτικά, μόλις το 1/3 του συνολικού αφορούσε σε τράπεζες και μάλιστα με ογκώδες πακέτο προσυμφωνημένων συναλλαγών στην Eurobank.

Αφετέρου, η θέση στην οποία βρίσκεται ο δείκτης έχει μεγάλη σημασία ώστε να κριθεί η αξία της σημερινής ανόδου. Μετά το αγοραστικό σήμα στις 902 μονάδες συνέχισε ουσιαστικά αδιόρθωτος και με ώθηση τόσο από το κλίμα στις διεθνείς αγορές (οι ΗΠΑ σε νέα ιστορικά υψηλά, οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη μια ανάσα από αυτά), όσο και από τις εγχώριες υποστηρικτικές αγορές.

Εξάλλου, όπως έχει επαναληφθεί, οι περισσότερες μετοχές και δη του 25άρη διατηρούν αγοραστικά σήματα, ενώ και ο «κοιμώμενος» τραπεζικός δείκτης φαίνεται να ανοιγοκλείνει νωθρά τα μάτια του. Η μετοχή της Alpha Bank και φρέναρε ξανά στα 1,16 ευρώ, υποδεικνύοντας και πάλι τη σημασία του επιπέδου, αλλά φυσικά και την αξία μιας ενδεχόμενης προσπέλασής του.

Ο τζίρος μεταφράζεται σημαντικά θετικά, διότι εμφανίστηκε αυξημένος κατά 55% σε σχέση με τον μέσο όρο πολλών περασμένων συνεδριάσεων, στα 62 εκατ. ευρώ και μάλιστα με μια συνεδρίαση να έχει απορροφήσει εντυπωσιακά κάθε προσπάθεια ρευστοποίησης.

Από τον 25άρη, επίσης εξαιρετική συμπεριφορά ήταν στις μετοχές του Mytilineos και ΟΤΕ. Η πρώτη προσεγγίζει ιστορικά υψηλά από το μακρινό 2007, η δεύτερη απέχει μεν από τα δικά της ωστόσο με ορμή κερδίζει νέα πολυετή υψηλά.

Για τη μετοχή της Ελλάκτωρ φαίνεται ότι τα πάντα πλέον έχουν πάρει τον δρόμο τους, με την απόδοση από τις τιμές της ΑΜΚ να έχουν απομακρυνθεί αισθητά, χαρίζοντας υπερκέρδη σε όσους ακολούθησαν.

Για τη συνέχεια, ο δρόμος είναι ελεύθερος προς τις 950 μονάδες, αρχικά υπενθυμίζοντας ότι αφορά στο σημαντικό ψυχολογικό όριο που οριοθετεί την «πλήρη ανάρρωση», κάτι που κοιτώντας επιμέρους μετοχές φυσικά και δεν ισχύει, καθώς αυτή η «ανάρρωση» ήρθε πολύ νωρίτερα.

Τέλος, με τον τραπεζικό δείκτη να μην έχει καν κουνηθεί από τη θέση του και γνωρίζοντας την ενδογενή του μεταβλητότητα, φαίνεται ότι είμαστε μόλις στην αρχή ενός νέου ανοδικού σκέλους, και στην περίπτωση που όντως οι τραπεζικές μετοχές περάσουν στην επίθεση, τα πράγματα θα επιταχυνθούν.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.