Σε νέα επίπεδα ρεκόρ η πτώση της τουρκικής λίρας έναντι δολαρίου και ευρώ

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ η πτώση της τουρκικής λίρας έναντι δολαρίου και ευρώ

Συνεχίζεται η καθοδική πορεία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες καταγράφει μια ελαφρά αντίδραση.

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή η ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ διαμορφώνεται στις 3,86 τουρκικές λίρες και του ευρώ στις 4,08 τουρκικές λίρες, ελαφρώς μικρότερη από τις 3,88 λίρες ανά δολάριο και 4,10 ανά ευρώ που διαπραγματευόταν στην έναρξη των συνεδριάσεων στις χρηματαγορές.

Το ευρώ χθες για πρώτη φορά στην ιστορία είχε ξεπεράσει οριακά τις 4 λίρες. Μάλιστα η άνοδος του συνεχίστηκε παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας που εξασφάλισε στην αγορά ρευστότητα 1,5 δισεκ. δολαρίων.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί την Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού, το κύμα βίας που σαρώνει τη γειτονική χώρα καθώς και η εμπλοκή των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία, έχουν ήδη προστεθεί στα υφιστάμενα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας.

Επιπλέον οι τουρκικές τράπεζες πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν εξωτερικό χρέος ύψους $95 δισ. μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegrpah. Ο συνδυασμός των παραπάνω δυσμενών παραγόντων αποτυπώνεται και στην ισοτιμία της λίρας, η οποία σύμφωνα με αναλυτές θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ