Σε νέα χαμηλά το ευρώ, υποχωρώντας κάτω από σημαντικά επίπεδα στήριξης

Σε νέα χαμηλά το ευρώ, υποχωρώντας κάτω από σημαντικά επίπεδα στήριξης

Κάτω από την κρίσιμη υποστήριξη Fibonacci του 1,1945 διαπραγματεύεται το EUR/USD, ενώ το δολάριο ενισχύεται και οι μετοχές υποχωρούν, καθώς ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ αυτή τη φορά δεν καθησύχασε τις αγορές.

Το τεχνικό διάγραμμα της ισοτιμίας δείχνει ότι οι «αρκούδες» έχουν τον έλεγχο, έχοντας ήδη ωθήσει το ζεύγος σε νέα χαμηλά επίπεδα τριών μηνών κάτω από εκείνο της 5ης Φεβρουαρίου του 1,1952 στο 1,1925. Το ζευγάρι δημιούργησε ένα έντονο καθοδικό κερί την Πέμπτη - ένα σημάδι ισχυρής πτωτικής διάθεσης στην αγορά - επιβεβαιώνοντας τη διακοπή της "bullish" συμπεριφοράς που προσπάθησε να επιβεβαιωθεί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Ένα ‘"bearish marubozu" ή ένα μεγάλο κόκκινο κερί με λίγες ή καθόλου άκρες, που εμφανίζεται όταν οι πωλητές κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό. Το ζευγάρι δεν κατάφερε να διατηρήσει την ανοδική δυναμική που πήγε να δημιουργηθεί στις 3 Μαρτίου, σηματοδοτώντας την επέκταση της επανάληψης του "sell-off" από το υψηλό της 6 Ιανουαρίου στα 1,2349 και άνοιξε τις πόρτες για πτώση κάτω από το προηγούμενο χαμηλό του 1,1952.

Το ζεύγος διέσπασε το 1,1945 - το 23.% Fibonacci - του ράλι από το χαμηλό στις αρχές Νοεμβρίου στο 1,0636 έως τις 6 Ιανουαρίου υψηλό στο 1,2349. Η πίεση πώλησης εξαντλήθηκε κοντά σε αυτό το επίπεδο πριν από τέσσερις εβδομάδες, επιτρέποντας στους «ταύρους» να επαναφέρουν το ζεύγος στο 1,22. Η πιθανότητα όμως αυτή τη φορά να διασπαστεί ήταν αρκετά αυξημένη.

Ο Σχετικός Δείκτης Ισχύος στο γράφημα τεσσάρων ωρών είναι περίπου 30 - πρόκειται να εισέλθει σε υπέρ πωλημένη περιοχή. Από την άλλη πλευρά, η δυναμική καθοδική τάση έχει ενισχυθεί και το ζεύγος διαπραγματεύεται κάτω από τους απλούς κινούμενους μέσους όρους 50, 100 και 200 ημερών.

Η υποστήριξη παραβιάστηκε αυτή τη φορά, καθώς ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ εξέφρασε μικρές ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων την Πέμπτη.

Το σωστό επίπεδο της 10ετούς απόδοσης πάντως θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο από το τρέχον 1,58%, - υψηλό 12 μηνών - καθώς ο λόγος χαλκού/χρυσού, ένα βαρόμετρο της παγκόσμιας ανάπτυξης, συνεχίζει να αυξάνεται. Οι πιέσεις στις τιμές των μετοχών που παρατηρήθηκαν μετά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη θα μπορούσαν να επιδεινωθούν, οδηγώντας σε ισχυρότερη ζήτηση για το νόμισμα «καταφύγιο» δολάριο και βαθύτερες απώλειες για το EUR/USD.

Πλέον οι αγορές επικεντρώνονται στην ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία και τις νέες θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες το μεσημέρι της Παρασκευής, ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά δεδομένα που πολλές φορές ενισχύουν ή ανατρέπουν την τάση της αγοράς.

Κάποια υποστήριξη περιμένει στο 1,1910 ακολουθούμενη από τα επίπεδα του 1,1880 και 1,1850 - τα οποία έπαιξαν όλα ρόλο στήριξης τον Δεκέμβριο του 2020.

Αντίσταση περιμένει στα 1,1990, η οποία ήταν χαμηλό "swing" νωρίτερα την εβδομάδα και στη συνέχεια το 1,2020, ένα κατώτατο σημείο που καταγράφηκε στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι επόμενες γραμμές για παρακολούθηση είναι 1,2050 και 1,2110.