Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα ο γενικός δείκτης στο ΧΑ

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα ο γενικός δείκτης στο ΧΑ

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Δεύτερη διαδοχική ημέρα σημαντικών απωλειών καταγράφεται στο ελληνικό χρηματιστήριο με το γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 2,44% στις 521,74 μονάδες, σε μια συνεδρίαση όπου οι πιέσεις στις ελληνικές μετοχές διατηρούνται και ο τζίρος κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Παρά το αρνητικό ξεκίνημα για τον γενικό δείκτη, κατάφερε στην πρώτη μισή ώρα της συνεδρίασης να διαγράψει τις απώλειες του και να κινηθεί σε θετικό έδαφος έως και το υψηλό των 538,95 μονάδων, χωρίς όμως να καταφέρει να διατηρηθεί με θετικό πρόσημο, καθώς γρήγορα οι απώλειες διευρύνθηκαν οδηγώντας τον σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, έως και το χαμηλό των 517,10 μονάδων.

Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επηρεάζει στο μέγιστο βαθμό και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές που είναι τοποθετημένοι σε αυτό να ρευστοποιούν, καθώς φοβούνται πως η συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανέλθει στο προσκήνιο, παρά την πτώση στις αποδόσεις που καταγράφουν σήμερα οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι.

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύεται το σύνολο των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, χωρίς όμως να υπάρξουν σημαντικές πιέσεις, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 9,53%, και τη μετοχή της Eurobank να σημειώνει μέχρι στιγμής τις μεγαλύτερες απώλειες με 11,53%, με τον όγκο μέχρι στιγμής για το σύνολο των μετοχών του κλάδου να βρίσκεται χαμηλότερα αυτού της προηγούμενης συνεδρίασης.

Ελάχιστα πιο βελτιωμένη είναι η εικόνα για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, με τη μετοχή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς να καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη με 1,42%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες συνεχίζει να σημειώνει η μετοχή της ΕΕΕ με 5,26%, με το σύνολο των μετοχών να καταγράφουν χαμηλότερο όγκο σε σχέση με αυτόν της Παρασκευής.

Πτωτικά συνεχίζουν να κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, με τη διετία να διαμορφώνεται στο 9,342% (-8,55%), και τη δεκαετία στο 8,676% (-0,80%), με το ελληνικό δεκαπενταετές μόνο να ενισχύεται κατά 0,76% στο 8,469%.

Σε τεχνικό επίπεδο, κρίσιμη μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή συνεδρίαση (καθώς και οι επόμενες) για τον γενικό δείκτη, καθώς πραγματοποίησε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 517 μονάδες, οι οποίες αποτελούν σημαντική στήριξη για τη μεσοπρόθεσμη πορεία του, όπου πιθανή πτωτική διάσπαση αυτών θα οδηγήσουν το γενικό δείκτη κάτω από το επίπεδο των 500 μονάδων.

Η μετοχή της Εθνικής βρίσκεται στα €0,184 με απώλειες 5,15%, της Alpha Bank στα €1,55 με απώλειες 6,63%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,164 με απώλειες 6,82%, και της Eurobank στα €0,545 με απώλειες 11,53%.

Σε θετικό έδαφος διατηρείται μέχρι στιγμής η μετοχή του Ελλάκτωρα, παρά το περιορισμό των σημαντικών κερδών που σημείωνε στην έναρξη της συνεδρίασης. Η μετοχή συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών και η αντίσταση στα €1,274. Η μετοχή παραμένει αμετάβλητη στα €1,21.

Με σημαντικές απώλειες διαπραγματεύεται η μετοχή της Γεκ Τέρνα, που συνεχίζει να διατηρείται κοντά στην υπερπουλημένη ζώνη, με τη στήριξη να βρίσκεται στα €1,6072. Η μετοχή διαπραγματεύεται στα €1,72 με απώλειες 3,37%.

Κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών συνεχίζει να παραμένει η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, με τη μετοχή να διατηρείται στην υπερπουλημένη ζώνη, και τη στήριξη να βρίσκεται στα €2,2174. Η μετοχή υποχωρεί κατά 1,67% και διαπραγματεύεται στα €2,36.

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία της μετοχής της Aegean, που διαπραγματεύεται πλέον κάτω από την υπερπουλημένη ζώνη, με τη στήριξη να βρίσκεται στα €6,1522. Η μετοχή σημειώνει απώλειες 0,63% και διαπραγματεύεται στα €6,26.

Σημαντικές απώλειες συνεχίζει να καταγράφει  η μετοχή της ΕΕΕ, η οποία συγκαταλέγεται σε αυτές των εταιρειών που η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πλήττει σημαντικά τα επενδυτικά τους σχέδια. Η μετοχή διαπραγματεύεται πλέον με σήμα πώλησης με τη στήριξη να βρίσκεται στα €16,4799. Η μετοχή υποχωρεί κατά 5,26% στα €16,58.

Ο τζίρος βρίσκεται στα €70,63 εκατομμύρια με την αξία των πακέτων στα €5,97 εκατομμύρια. Από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει μέχρι στιγμής πράξη, 36 κινούνται ανοδικά, 49 πτωτικά και 13 παραμένουν αμετάβλητες.