Σε ιστορικό χαμηλό το αργεντίνικο πέσο, φόβοι για νέα χρεοκοπία

Σε ιστορικό χαμηλό το αργεντίνικο πέσο, φόβοι για νέα χρεοκοπία

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινείται το νόμισμα της Αργεντινής, με τους επενδυτές να φοβούνται ακόμη μια χρεοκοπία για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, έπειτα από το αίτημα της κυβέρνησης για πρόωρη αποδέσμευση δανείου ύψους 50 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Συγκεκριμένα, το πέσο υποχώρησε την Τετάρτη πάνω από 7% στα 34,1 δολάρια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων τριών ετών. Έως τώρα φέτος, το πέσο έχει χάσει το 45% της αξίας του, ενισχύοντας τους φόβους για την αποδυνάμωση της οικονομίας της χώρας και τον πληθωρισμό που διαμορφώνεται στο 25,4%. Παράλληλα, το χρηματιστήριο της χώρας υποχώρησε πάνω από 5%. 

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως εξετάζει την επιτάχυνση της εκταμίευσης δόσεων του δανείου 50 δισ. δολαρίων, το οποίο συμφώνησε να χορηγήσει στην Αργεντινή τον Ιούνιο και την «ενίσχυση» του προγράμματος στήριξης και δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Σε συνέχεια της στήριξης του ΔΝΤ, η κυβέρνηση της Αργεντινής αύξησε τα επιτόκια στο 45%, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την πτώση του πέσο και να περιορίσει τον πληθωρισμό.

«Δεν είναι πλέον σαφές αν αυτό (σ.σ. η στήριξη του ΔΝΤ) θα είναι αρκετό να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της κυβέρνησης εν μέσω της συνεχιζόμενης εξάντλησης των αποθεματικών», σημειώνει ο Jim Reid της Deutsche Bank. 

«Λαμβανομένων υπόψη των πιο αρνητικών συνθηκών της διεθνούς αγοράς, οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί πλήρως στο αρχικό πρόγραμμα της Αργεντινής, οι αρχές θα εργαστούν για να αναθεωρηθούν οι κυβερνητικοί οικονομικοί σχεδιασμοί», ανέφερε η Λαγκάρντ έπειτα από μια τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι.

Στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τις αγορές, ο Μάκρι δήλωσε πως το Ταμείο θα διαθέσει «όλα τα απαραίτητα κεφάλαια γα να εγγυηθεί την εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος της επόμενης χρονιάς», ώστε να μην υπάρχει «αβεβαιότητα». Το διάγγελμά του όμως είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, επιτείνοντας τις αμφιβολίες των επενδυτών και τις ανησυχίες περί κήρυξης νέας στάσης πληρωμών, παρότι κάτι τέτοιο δεν μοιάζει πιθανό τουλάχιστον ως τη λήξη της θητείας του Μάκρι, κατά αναλυτές.