Σε ισορροπία η ισοτιμία EUR/USD εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed

Σε ισορροπία η ισοτιμία EUR/USD εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed

Το ευρώ διατηρεί τα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύεται τις τελευταίες 24 ώρες σε ένα πολύ στενό εύρος διακύμανσης, κοντά στο 1,2150 του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες ενδείξεις από τη Fed σχετικά με το χρονικό σημείο της πιθανής μείωσης και της σταδιακής αντιστροφής της νομισματικής τόνωσης.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα αφήσει το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο σχεδόν στο μηδέν και θα διατηρήσει το σχέδιο αγοράς ομολόγων στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. Ωστόσο, τα σχόλια του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ, σχετικά με πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστάθεια στις αγορές.

Οποιαδήποτε ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας είναι ικανή να δημιουργήσει πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, με την πιθανότητα οι αγορές δολαρίων ως νόμισμα καταφύγιο να αυξηθούν.

Αρκετά μέλη της Fed πρότειναν πρόσφατα ότι η μείωση θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το τέλος του 2021. Χωρίς όμως ο κεντρικός τραπεζίτης να έχει ποτέ ταυτιστεί με τέτοιες απόψεις μέχρι στιγμής.

Κάθε υπαινιγμός στις δηλώσεις του ότι σκέφτεται να υιοθετήσει τέτοιες απόψεις είναι ικανός να δημιουργήσει αναταραχή στις αγορές και να οδηγήσει το αμερικανικό δολάριο υψηλότερα.

Πριν από την απόφαση της  Fed για τα επιτόκια πάντως, το ζευγάρι EUR/USD θα μπορούσε επιπλέον να επηρεαστεί από τα στοιχεία για την μελλοντική εμπιστοσύνη των καταναλωτών της Γερμανίας, τα δεδομένα των παραγγελιών διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ και τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Η διάθεση ανάληψης κινδύνων βελτιώθηκε τη Δευτέρα, στηρίζοντας την ισοτιμία για να ανακάμψει από τις προσωρινές ήπιες πιέσεις που δεχόταν, καθώς η κυβέρνηση  Μπάιντεν αποκάλυψε σχέδια ενίσχυσης της προσφοράς εμβολίων κατά του κορονοϊού και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη του 2021 υψηλότερα.

Η τεχνική εικόνα του διαγράμματος δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες αλλαγές, με την ισοτιμία να κινείται επάνω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών, απορροφώντας σχετικά σύντομα τις πιέσεις που δέχτηκε κατά τη χθεσινή μέρα όταν και υποχώρησε προσωρινά μέχρι τα επίπεδα του 1,2110.

Το 1,22 παραμένει ένα πρώτο επίπεδο αντίστασης προκειμένου η ισοτιμία να επανέλθει σε ανοδικό περιβάλλον, ενώ αντιστοίχως το χθεσινό χαμηλό και το ισχυρό επίπεδο στήριξης του 1,2050 πρέπει να διασπαστούν καθοδικά προκειμένου να τεθεί ξανά η ανοδική πορεία της ισοτιμίας των τελευταίων μηνών υπό αμφισβήτηση.