Σε επενδυτική «καραντίνα» το ελληνικό Χρηματιστήριo

Σε επενδυτική «καραντίνα» το ελληνικό Χρηματιστήριo

Πλήρη αδυναμία να ακολουθήσει το έντονα ανοδικό διεθνές κλίμα έδειξε και σήμερα Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σε μια ημέρα όπου οι S&P 500 και Nasdaq σημειώνουν νέα ιστορικά ρεκόρ και οι ευρωπαϊκοί δείκτες ενισχύονται έως και 2%, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε για 3η διαδοχική συνεδρίαση πτωτικά και στις 632,56 μονάδες με οριακές απώλειες 0,11% και τζίρο μόλις 22,2 εκατ. ευρώ.

Η αγορά μετά το -1,45% της περασμένης Πέμπτης και το -0,57% της Παρασκευής δεν μπόρεσε να βγάλει αντίδραση, παρά το έντονα θετικό διεθνές κλίμα, κάτι που ασφαλώς προβληματίζει. Η αγορά παρέμεινε «κολλημένη» στην περιοχή των 630 – 635 μονάδων, με εξαιρετικά περιορισμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες, με το Γενικό Δείκτη να έχει διακύμανση 8 μονάδων, με υψηλό στις 638,90 μονάδες (+0,89%) και χαμηλό στις 630,83 μονάδες (-0,39%). 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνολικός όγκος (σε τεμάχια) της αγοράς έπεσε κάτω και από τα 12 εκατ. μετοχές, αποτελώντας τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων μηνών, καθώς ούτε στις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου είχε τόσο χαμηλή επίδοση.

Και όλα αυτά, σε μια ημέρα που διεθνώς το πάρτι συνεχίζεται, με τον Dow Jones να αναρριχάται με έμφαση στις 28.200 μονάδες (!!), τους S&P 500 και Nasdaq σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ ράλι έκαναν σύσσωμες και οι ευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης ξεπέρασε σήμερα μετά από καιρό και τις 13.000 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο βρίσκεται στις 6.100 μονάδες, ενώ και ο FTSE MIG στο Μιλάνο κινείται πάνω από τις 20.000 μονάδες, έχοντας άνοδο περί το 14% το τελευταίο τρίμηνο.

Το Χ.Α. είναι μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά μιας χώρας χωρίς ισχυρή βιομηχανική παραγωγή και χωρίς εναλλακτικές λύσεις μπροστά στη σχεδόν ολική καταστροφή του τουριστικού προϊόντος, εξέλιξη που νομοτελειακά θα επηρεάσει κάθετα και οριζόντια δεκάδες άλλες «αγορές» πέριξ αυτής και συνολικά την ελληνική οικονομία.

Η στάση των επενδυτών όλους τους τελευταίους μήνες δείχνει ότι αδυνατούν να βρουν επενδυτικό… story και να προεξοφλήσουν τα μελλούμενα, σε μια συγκυρία μάλιστα μεγάλων γεωπολιτικών αναταραχών που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσουν. Παράλληλα, υπάρχει γενικευμένη έξαρση του κορονοϊού στη χώρα και σε μια περίοδο που ξεκινά η νέα σεζόν, υπάρχει το ενδεχόμενο για νέα lockdowns, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για κλάδους όπως εστίαση (απασχολούσε πριν την κρίση περί τα 700.000 άτομα), διασκέδαση, κατανάλωση και άλλους κλάδους.

Εντός αυτών των συνθηκών, ο φόβος για νέο «φόρτωμα» τοξικών στις τράπεζες υπό τη μορφή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι άκρως ρεαλιστικός και αυτός είναι ένας μόνο λόγος της αδυναμίας που παρουσιάζει η – ακραία τραπεζοκεντρική – ελληνική αγορά.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον η ελληνική αγορά βρέθηκε και σήμερα στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με την πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 να κλείνουν πτωτικά. Το ΑΔΜΗΕ έκλεισε με πτώση 4,30% καθώς σήμερα υπήρξε η αποκοπή μερίσματος, ενώ πλέον του 1% υποχώρησαν οι Aegean Airlines, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Εθνική, Viohalco, Jumbo (έβδομη σερί πτωτική συνεδρίαση), ΟΠΑΠ και Σαράντης. 

Στον αντίποδα, κέρδη 4,68% είχε η ΕΥΔΑΠ, στο +2,62% η Coca Cola HBC, ενώ στήριξαν και οι ΟΤΕ, Motor Oil, Πειραιώς, Τιτάν και Fourlis. Στον Mid Cap, κέρδη είχαν οι ΕΥΑΘ, Κρι Κρι, Profile, ΟΛΘ και Autohellas, ενώ πιέστηκαν οι MIG, AVAX, Cenergy Holdings, Πλαίσιο, Ικτίνος, Ολυμπιακή Τεχνική και Intracom Holdings. Στο σύνολο της αγοράς, 39 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 53 που υποχώρησαν, πολλές δεκάδες ήταν οι μετοχές που δεν άνοιξαν καν στο ταμπλό...