Σε «ελεύθερη πτώση» η Wall- Απώλειες άνω του 2,5%, κατρακυλά 700 μονάδες ο Dow Jones

Σε «ελεύθερη πτώση» η Wall- Απώλειες άνω του 2,5%, κατρακυλά 700 μονάδες ο Dow Jones

Η νέα κλιμάκωση στον πόλεμο των δασμών μεταξύ Αμερικής και Κίνας και η νομισματική... κόντρα δολαρίου και γιουάν με την Κίνα να αφήνει το νόμισμά της να πέσει σε χαμηλά 11ετίας, έχει φέρει ανατροφοδοτούμενο ντόμινο πτώσης στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.

Μετά τη μεγάλη πτώση των ασιατικών δεικτών, με απώλειες έως 2,47% έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ γενικευμένο sell – off λαμβάνει χώρα και στους τρεις δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 900 μονάδες έχοντας χάσει (και) τις 26.000 μονάδες, ενώ ο S&P 500 οδεύει για τη μεγαλύτερη πτώση εντός του 2019.

Αφορμή για αυτές τις εξελίξεις υπήρξαν οι ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν την πολιτική επιβολής δασμών στα κινεζικά προϊόντα με επιπρόσθετους δασμούς ύψους 300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, σήμερα, ο αμερικανός πρόεδρος με ανάρτηση του στο twitter κατηγόρησε την Κίνα πως χειραγωγεί την ισοτιμία του γουάν παρεμβαίνοντας έτσι στην νομισματική πολιτική. Μάλιστα άφησε αιχμές και για την Fed προσπαθώντας έτσι να δείξει ποια πραγματικά είναι η παρέμβαση σε πολιτικές ανεξάρτητων θεσμών.

 

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 844,04 μονάδες ή 3,19% στις 25.637 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 308,80 μονάδες ή 3,86% στις 7.694 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 95,73 μονάδες ή 3,26% στις 2.836 μονάδες.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για τις διεθνείς αγορές τον Αύγουστο σχολιάζοντας ότι ενώ ο Ιούλιος ήταν θετικός μήνας, οι δηλώσεις Τραμπ έριξαν λάδι στη φωτιά κάνοντας ένα «κακο ποδαρικό».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Dow Jones έχασε 2,6% που ήταν οι μεγαλύτερες απώλειες από τον Μάιο ενώ Nasdaq και S&P 500 έχασαν 3,9% και 3,1% αντίστοιχα.

Πέραν των δηλώσεων Τραμπ, οι αναλυτές απογοητεύτηκαν από την «ατολμία» να συνεχίσει επιθετικά στη μείωση των επιτοκίων που ξεκίνησε από την πρώτη μείωση μετά από 11 χρόνια, κάτι που άφησε να εννοηθεί στην τελευταία της ανακοίνωση.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της iPic Entertainment Inc καταποντίζεται κατά 62% μετά την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο προστασίας από τους πιστωτές της.

Νωρίτερα, με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές με τον Shanghai Composite να χάνει 1,62%.