Σε χαμηλό 11 ετών η ισοτιμία γουάν-δολαρίου, στο «κόκκινο» η Ασία

Σε χαμηλό 11 ετών η ισοτιμία γουάν-δολαρίου, στο «κόκκινο» η Ασία

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν οι ασιατικές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας σε μια περίοδο που η ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη κλιμακώνεται.

Ο νέος γύρος «σκληρών» tweet από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά της Κίνας θορύβησε επενδυτές και αναλυτές καθώς αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Κίνας.

Μάλιστα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε πως  «Ο Ντόναλντ Τραμπ μετανιώνει που δεν αύξησε περισσότερο του δασμούς» διευκρινίζοντας την απάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ σε ερώτηση σχετικά με το αν μετανιώνει για την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με την Κίνα. Ο Τραμπ απάντησε: «Ναι σίγουρα. Γιατί όχι;» φράση που αρχικά θεωρήθηκε ότι αποτελεί υπαναχώρηση που όμως ο Λευκός Οίκος έσπευσε να αποσαφηνίσει.

Την ίδια ώρα, σε χαμηλό εντεκαετίας κατήλθε το κινεζικό νόμισμα γουάν, καταγράφοντας νέα πτώση σήμερα εν μέσω της νέας έξαρσης του εμπορικού πολέμου. Συγκεκριμένα, στις 10:15 ώρα Σανγκάης η συναλλαγματική του γουάν βρισκόταν στα 7,1449 δολάρια, καταγράφοντας πτώση 0,69% από την Παρασκευή.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει υποχωρήσει το κινεζικό νόμισμα από το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Σε αυτό το κλίμα, ο Shanghai χάνει 1,17% και κινείται στις 2.863 μονάδες και ο ιαπωνικός Nikkei υποχωρεί κατά 2,1% στις 20.276 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ, o Hang Seng υποχωρεί κατά 2,45% στην σκιά των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συνεχίζονται στην χώρα και έχουν επηρεάσει πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Κίνα: Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις

Ο κύριος διαπραγματευτής του Πεκίνου δήλωσε σήμερα έτοιμος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας, παρά την επιδείνωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με δηλώσεις που δημοσιεύονται από τον οικονομικό Τύπο.

«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε ήρεμα το πρόβλημα με διαβουλεύσεις και συνεργασία», δήλωσε σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, σύμφωνα με το περιοδικό Caixin.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου» η οποία δεν είναι καλή «ούτε για την Κίνα ούτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε για τους λαούς του κόσμου», πρόσθεσε ο Λιου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ιαπωνία: Δεν υποχωρήσαμε πολύ στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το εμπόριο 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα διαβεβαίωσε σήμερα ότι το Τόκιο δεν έκανε υπερβολικές παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε με τις ΗΠΑ για να κλειστεί διμερής συμφωνία για το εμπόριο.

«Οι διαπραγματεύσεις έγιναν στη βάση της κοινής διακήρυξης στην οποία είχαν συμφωνήσει οι δύο χώρες τον περασμένο Σεπτέμβριο», σημείωσε ο Σούγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε απέφυγε να απαντήσει ερωτηθείς εάν και κατά πόσον εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα η Ουάσινγκτον να επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ ιαπωνικά αυτοκίνητα, παρά την «καταρχήν» συμφωνία που ανακοινώθηκε από τα μέρη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7.