Σε χαμηλό 6μήνου το ΧΑ λόγω κορονοϊού - Πτώση 8,36% ο Γ.Δ.

Σε χαμηλό 6μήνου το ΧΑ λόγω κορονοϊού - Πτώση 8,36% ο Γ.Δ.

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων ετών κατέγραψε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, επηρεασμένο τα μέγιστα από τις διεθνείς εξελίξεις και την «επέλαση» του κορονοϊού, που από πρόβλημα της Ασίας και της Άπω Ανατολής ήρθε στην... πόρτα της Ευρώπης με την Ιταλία να έχει ήδη θανάτους και πολλά κρούσματα.

Οι εξελίξεις του Σαββατοκύριακου άλλαξαν τα δεδομένα και έφεραν εμφατικά και με ένταση το πρόβλημα του κορονοϊού στην Ευρώπη, οδηγώντας σε γενικευμένες ρευστοποιήσεις πανικού όλες τις χρηματιστηριακές αγορές, ενώ ευρύτερα ισχυρότατους κλυδωνισμούς δέχεται όλο το επενδυτικό σύστημα και όλα τα επενδυτικά προϊόντα.

Αιτία για την απότομη αλλαγή του σκηνικού ήταν η έξαρση του κορονοϊού στην Ιταλία όπου οι νεκροί είναι έξι και τα κρούσματα πάνω από 230, προξενώντας πανικό στη χώρα, με τους πολίτες να σχηματίζουν τεράστιες ουρές και να αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ από είδη πρώτης ανάγκης.

Μολονότι τα θύματα δεν είναι πολλά – αναλογικά – ούτε στην Κίνα, ούτε και σε άλλες χώρες, όμως αυτό που «διαβάζουν» οι αγορές είναι το... κλείδωμα ολόκληρων κλάδων σε ακινησία, δεδομένου ότι η ανθρωπότητα εισέρχεται στη μεγαλύτερη... καραντίνα της ιστορίας της! 

Ποτέ η ανθρωπότητα δεν ήταν τόσο παγκοσμιοποιημένη, ποτέ η παγκόσμια οικονομία δεν ήταν τόσο διασυνδεδεμένη και αλληλοεξαρτώμενη, ενώ ποτέ στα χρονικά, μια χώρα, όπως τώρα η Κίνα, δεν επηρέαζε όσο... κάθετα και διευρυμένα, τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας όπως ναυτιλία, εμπόριο, αυτοκινητοβιομηχανία, μεταφορές, πρώτες ύλες κ.λπ.

Πρόκειται για μια… ασύμμετρη κατάσταση πανικού καθώς το πλήγμα από τον ιό δεν έχει προηγούμενο, ούτε μπορεί να «μετρηθεί» με τεχνοκρατικούς όρους στο σύνολο της ζημιάς που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία, με τους επενδυτές τώρα να καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της συγκυρίας, προβαίνοντας σε άτακτες ρευστοποιήσεις.

Πλέον το πλήγμα είναι ορατό σε ολόκληρους κλάδους – από τους πιο κομβικούς για την παγκόσμια οικονομία, όπως ναυτιλία, τουρισμός, εμπόριο, αυτοκινητοβιομηχανία και αερομεταφορές, με τη ζημιά να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και να «μεταγγίζεται» ταχύτατα.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, οι ρευστοποιήσεις μετοχών και η κατακόρυφη μείωση ρίσκου ήταν επόμενο να κυριαρχήσουν σήμερα, οδηγώντας σε μεγάλο sell off τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ εξαιρετικά μεγάλες απώλειες – επίσης στα όρια του sell off – καταγράφουν και οι δείκτες της Wall Street, με τον Nasdaq να υποχωρεί 3,49%, ενώ ο Dow Jones χάνει 890 μονάδες! 

Μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 5,91% καταγράφει και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, με τη χώρα να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, δεδομένου ότι σταματάει η (αεροπορική και σιδηροδρομική) «επικοινωνία» με άλλες χώρες, ενώ το πλήγμα στον τουρισμό είναι τεράστιο, δεδομένου ότι – εκτός των άλλων – ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός προορισμός για τους Κινέζους, με πάνω από 5 εκατ. το 2019. 

Προβληματισμός για την υπερβολή στην πτώση του Χ.Α 

Σ' ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, αυτό που προβληματίζει χρηματιστές και αναλυτές, είναι η... υπερβολή στην πτώση και η υπεραπόδοση στον αρνητισμό! Για κάποιους, η αγορά προεξοφλεί ότι είναι θέμα χρόνου κρούσματα του ιού να εμφανιστούν και στη χώρα μας. 

Από εκεί και πέρα, όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής «η ελληνική αγορά είναι μια ρηχή, αναδυόμενη και μικρή αγορά, χωρίς ιδιαίτερο βάθος, οπότε όταν υπάρχει πανικός, μεταγγίζονται άκριτες ρευστοποιήσεις σε όλο το σύστημα, οδηγώντας σε φαινόμενα όπως το σημερινό. 

Πουλάνε άκριτα και με πανικό χωρίς να ζυγίζουν τις κινήσεις τους, δεδομένου ότι οι επενδυτές καλούνται να τιμολογήσουν κάτι που δεν ξέρουν, δε γνωρίζουν ούτε μπορούν να... κοστολογήσουν». 

Σύμφωνα με το Χρηματιστή, ο λόγος της αλλαγής πλεύσης των επενδυτών ήταν ότι ενώ είχε φανεί πρόσφατα ότι ο ιός μπαίνει υπό μερικό έλεγχο στην Άπω Ανατολή, εντούτοις οι εξελίξεις του Σαββατοκύριακου και ο ερχομός στην Ευρώπη, φέρνει πανικό». 

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον είχαμε μια από τις πλέον ισχυρές πτώσεις στη νεότερη ιστορία του χρηματιστηρίου Αθηνών, με 50 μετοχές να καταγράφουν απώλειες από 10% έως 25,42%, blue chips και τράπεζες σε καθεστώς sell off, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 182,8 εκατ. ευρώ με μόλις 9,28 εκατ. ευρώ σε πακέτα, πιστοποιώντας ότι «σηκώθηκαν» τεράστια κεφάλαια από την αγορά.  

Μάλιστα, 73,56 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, ενώ συνολικά στον FTSE 25 διακινήθηκαν 169,4 εκατ. ευρώ! 

Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρας σε έντονα πτωτική τροχιά, έκλεισε στις 818,35 μονάδες καταγράφοντας πτώση 8,36%, ενώ έφτασε ενδοσυνεδριακά έως τις 809,78 μονάδες όταν υποχωρούσε έως 9,32%! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του Χ.Α. των τελευταίων 44 μηνών, ήτοι από τις 24 Ιουνίου 2016, όταν ο Γ.Δ. είχε υποχωρήσει σε ποσοστό 13,42% στη μεγαλύτερη πτώση της νεότερης ιστορίας της αγοράς. 

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.073,73 μονάδες με πτώση 7,43%, ο τραπεζικός δείκτης ισοπεδώθηκε με πτώση 10,97% και κλείσιμο στις 681,98 μονάδες και νέα χαμηλά εξαμήνου, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.110,41 μονάδες με επίσης ισοπεδωτική πτώση 10,51%. Φυσικά, ούτε λόγος πλέον για τεχνικά δεδομένα, στηρίξεις κ.λπ. δεδομένου ότι η αγορά παραδόθηκε στην αρνητική ψυχολογία και στον πανικό. 

Στον FTSE 25, η Πειραιώς έκλεισε στην κορυφή της πτώσης χάνοντας 14,83%, η ΔΕΗ -14,52%, ΓΕΚ Τέρνα -13,56%, Viohalco -12,64%, Ελλάκτωρ -12,59%, Eurobank -12,03% κ.λπ. Τις μικρότερες απώλειες στον Large Cap είχε η Coca Cola HBC που υποχώρησε κατά 2,60%. 

Καθολική και συντριπτική ήταν η πτώση και στο χώρο του Mid Cap όπου εννέα μετοχές είχαν απώλειες άνω του 10%. Η Intralot βρέθηκε στην κορυφή των πιέσεων χάνοντας 19,77%, Intracom Holdings -18,55%, MIG -17,42%, Intrakat -17,27%, Attica Bank -14,93%, AVAX -14,17% κ.λπ. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε ήταν ότι μόλις τρεις μετοχές έκλεισαν με άνοδο (Κρέκα, Ίντεργουν και Sato), ενώ 131 τίτλοι υποχώρησαν.