Σε χαμηλό 4 ετών η παραγωγή του OPEC τον Μάρτιο

Σε χαμηλό 4 ετών η παραγωγή του OPEC τον Μάρτιο

Κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια υποχώρησε η παραγωγή πετρελαίου των χωρών μελών του OPEC τον Μάρτιο, καταγράφοντας χαμηλό τετραετίας, καθώς η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να μειώνει την παραγωγή της, όπως και η Βενεζουέλα η οποία βρίσκεται εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Η μηνιαία πτώση της παραγωγής ανέρχεται περίπου στο 1% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Η μείωση είναι μεγαλύτερη από τη συνολική μηνιαία παραγωγή τεσσάρων από τα 14 μέλη του OPEC.

Η ένωση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, μαζί με τη Ρωσία και άλλες χώρες, προσπαθεί να διατηρήσει την παραγωγή στα 1,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα μέχρι τον Ιούνιο, μετά και την κατάρρευση των τιμών του αργού στα τέλη του 2018.

Η παραγωγή του OPEC υποχώρησε κατά 534.000 βαρέλια ανά ημέρα τον Μάρτιο στα 30,02 εκατ., ενώ φέτος η προσφορά μειώθηκε κατά περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο βαρέλια, στέλνοντας τις τιμές του Brent 30% υψηλότερα.

Ένα μεγάλο μέρος της μείωσης του Μαρτίου οφείλεται στη μείωση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία «έβγαλε» 324.000 βαρέλια ανά ημέρα από την αγορά.

Την ίδια στιγμή, η μείωση στην παραγωγή της Βενεζουέλας συνεχίζει να βοηθά τον OPEC και τις άλλες χώρες να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή.

Μετά από μια σειρά διακοπών ρεύματος που σταμάτησαν τις πετρελαϊκές δραστηριότητες, η παραγωγή της Βενεζουέλας υποχώρησε κατά 289.000 βαρέλια ανά ημέρα στα 732.000 τον Μάρτιο.

Η επόμενη μεγαλύτερη πτώση προήλθε από το Ιράκ, το οποίο μείωσε την παραγωγή κατά 126.000 βαρέλια ανά ημέρα σε μόλις πάνω από 4,5 εκατομμύρια βαρέλια

Οι μειώσεις ωστόσο αντισταθμίστηκαν από τη Λιβύη, όπου η παραγωγή αυξήθηκε κατά 196.000 βαρέλια ανά ημέρα σε σχεδόν 1,1 εκατομμύρια λόγω της αναταραχής που επικρατεί στη χώρα.