Σε χαμηλό 14 ετών το ευρώ έναντι του δολαρίου

Σε χαμηλό 14 ετών το ευρώ έναντι του δολαρίου

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2003 υποχωρεί την Πέμπτη το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του αμερικανικού, στον «απόηχο» της απόφασης της Fed για αύξηση επιτοκίων.

Πιο συγκεκριμένα, η ισοτιμία διαμορφώνεται στο 1,0379 με απώλειες 1,45% για το ευρώ, το οποίο την ίδια στιγμή υποχωρεί σε ποσοστό 0,34% έναντι της στερλίνας (0,8363), 0,17% έναντι της νορβηγικής κορώνας (9,0206), 0,59% έναντι του γεν (122,62) και 0,20% έναντι του ελβετικού φράγκου (1,0722).

Πηγή γραφήματος: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Στο μεταξύ, το δολάριο ενισχύεται άνω του 1% και έναντι του ελβετικού φράγκου (1,0303), έναντι του ιαπωνικού νομίσματος καταγράφει κέρδη 0,84% στα 118,10 γεν, ενώ έναντι της στερλίνας το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,66% (1,2466).

“Οι επενδυτές που περίμεναν τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα οι συνεδριάσεις να είναι ήσυχες, έπαθαν ένα μικρό σοκ την Τετάρτη μετά την επιθετική απόφαση της Fed, δήλωσε ο αναλυτής Lukman Otunuga της εταιρείας FXTM.

"Παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενο να αυξηθούν τα επιτόκια της Fed κατά 0,25% εν μέσω της ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, η επιθετική στρατηγική για το 2017 ... έστειλε το δολάριο νέο ρεκόρ έναντι του ευρώ”, πρόσθεσε.

“Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται σε μια χώρα σε σχέση με μια άλλη, έχει μεγαλύτερη αξία να έχει κανείς περιουσιακά στοιχεία στην εν λόγω χώρα. Η Fed κάνει λόγο πλέον για τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2017 αντί για δύο, σε μια εποχή που οι ομόλογοί τους σε άλλες κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να ακολουθούν τάσεις χαλάρωσης, και αυτό είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει το δολάριο”, δήλωσε ο Brian Daingerfield, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της RBS.

"Aυτή τη στιγμή μοιάζει η επιλογή του δολαρίου να είναι σαν “τζάμπα” χρήματα, καθώς κανείς δεν χάνει", δήλωσε ο Stuart Bennett, επικεφαλής στρατηγικής του Group-of-10 στην Banco Santander στο Λονδίνο. "Η αγορά θεωρεί ότι μπορεί να πιέσει για 2%-3% υπέρ του δολαρίου χωρίς πολλούς κινδύνους, σαν μια μορφή “δώρου Χριστουγέννων”. Η αγορά δεν φαίνεται να χρειάζεται λόγο να είναι αρνητική απέναντι στο ευρώ”.

 

Με πληροφορίες από MarketWatch, Bloomberg, Yahoo Finance