Σε χαμηλό 10 μηνών η στερλίνα

Σε χαμηλό 10 μηνών η στερλίνα

Η πολιτική πίεση που δέχεται η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι σε συνδυασμό με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό «γκρέμισαν» το βρετανικό νόμισμα σε χαμηλό σχεδόν δέκα μηνών.

Ειδικότερα, η στερλίνα έφθασε να υποχωρεί έως και κατά 0,8% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στο 1,3115 του αμερικανικού νομίσματος. 

Όπως φαίνεται και στο γράφημα, η τιμή της στερλίνα υπέστη έντονη πτώση λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη χώρα τον Ιούνιο, ο οποίος δεν αυξήθηκε όπως ανέμεναν οι αναλυτές αλλά παρέμεινε σταθερός στο 2,4%.

Πηγή γραφήματος Bloomberg

Αξίζει να σημειωθεί ότι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα κυμανθεί στο 2.6%. Ωστόσο η στασιμότητα στην αύξηση των τιμών που καταγράφηκε τελικά ωθεί την Τράπεζα της Αγγλίας σε δεύτερες σκέψεις σχετικά με την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων που είναι να γίνει τον Αύγουστο.

Επιπλέον, οι επενδυτές ανησυχούν για τις πολιτικές εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία για το Brexit και τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times,  η πρωθυπουργός της Βρετανίας Tερέζα Μέι φέρεται να απείλησε τους αντάρτες στις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος ότι θα προκήρυσσε πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι εάν δεν απέρριπταν το σχέδιό της για το Brexit εξαιτίας της εναντίωσής τους στις προτάσεις της για την τελωνειακή σχέση με την ΕΕ.