Σε χαμηλά πέντε ετών το πετρέλαιο - «Βουτιά» 9%

Σε χαμηλά πέντε ετών το πετρέλαιο - «Βουτιά» 9%

Μεγάλες απώλειες σημειώνουν τα συμβόλαια του πετρελαίου αφότου έγινε γνωστό ότι η Ρωσία δεν θα συμφωνήσει σε περικοπές της παραγωγής πετρελαίου ώστε να στηριχθούν οι τιμές ενόψει της κάμψης της ζήτησης του εμπορεύματος εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent και WTI υποχωρούν κατά 4,30 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent χάνει 4,35 δολ., ή 8,7%, στα 45,64 δολάρια το βαρέλι. Το WTI υποχωρεί κατά $4,27 ή 9,37% στα $41,60 ανά βαρέλι.

Η Ρωσία, η οποία συνεργάζεται με την Σαουδική Αραβία και τον OPEC από το 2016 για να βοηθήσει στην ενίσχυση των πετρελαϊκών αγορών, απέρριψε τις εκκλήσεις του οργανισμού για από κοινού μείωση του 4% της παγκόσμιας παραγωγής αργού με νέες περικοπές, καθώς η απότομη πτώση σε αερομεταφορές και μεταφορές έχει «ρίξει» τις τιμές κατά το 1/3 από τον Ιανουάριο.

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στην Βιέννη, με τη συνεδρίαση του OPEC + να καθυστερεί πέντε ώρες να ξεκινήσει, καθώς οι υπουργοί πραγματοποιούσαν ιδιωτικές συναντήσεις προσπαθώντας να βρουν κοινό τόπο.

Νωρίτερα σήμερα οι απώλειες του πετρελαίου κινούνταν κοντά στο 4%.

Σύμφωνα με δήλωση Ρώσου αξιωματούχου στο Reuters, η Μόσχα δεν θα υποστήριζε την έκκληση του OPEC για επιπλέον περικοπές στην παραγωγή και θα συμφωνούσε μόνο σε επέκταση των υφιστάμενων περικοπών από τον OPEC +.

Η παραπάνω δήλωση ήρθε μετά την απόφαση του OPEC για περαιτέρω περικοπές 1,5 εκατ. βαρελιών ανά μέρα από τη αρχή του επόμενου μήνα και μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Από την πλευρά της η Ρωσία θα δεχόταν περικοπές που θα έφταναν έως και τα 500.000 βαρέλια/μέρα.

«Αν η Ρωσία διατηρήσει την σκληρή της στάση, οδηγώντας τον OPEC στο να αποσύρει την πρότασή του, το Brent ρισκάρει να βρεθεί κάτω από τα $40», δήλωσε ο Κάρστεν Φριτς, αναλυτής στην Commerzbank.