Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω Καταλονίας

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω Καταλονίας

Μια ασυνήθιστη, για τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων, εικόνα καταγράφεται σήμερα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους καταγράφουν απώλειες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κορύφωση της πολιτικής κρίσης στην Καταλονία, καθώς σήμερα το πρωί εκπνέει το τελεσίγραφο της Μαδρίτης, αποτελεί βασική πηγή ανησυχίας για τις ευρωπαϊκές αγορές. 

Συγκεκριμένα, απώλειες της τάξης του 0,89% καταγράφει ο γερμανικός Dax, υποχωρώντας κάτω από τη ζώνη των 13.000 μονάδων. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,59%, ενώ αντίστοιχες είναι και οι απώλειες για τον γαλλικό CAC 40. Στο χρηματιστήριο της Ιταλίας ο δείκτης υποχωρεί κατά 1,27%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,90%. Επίσης, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,87%.

Την ίδια στιγμή, στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,40% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 1,1834 δολάρια. 

Νωρίτερα, με απώλειες έκλεισαν τη συνεδρίαση και τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, εκτός του ιαπωνικού Nikkei, ο οποίος συνέχισε το (προεκλογικό) ράλι του, με ενίσχυση της τάξης του 0,40%, για να κλείσει στις 21.448,50 μονάδες.