Σε απόσταση «αναπνοής» από τις 628 μονάδες το Χ.Α.

Σε απόσταση «αναπνοής» από τις 628 μονάδες το Χ.Α.

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με κέρδη 0,35% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 625,24 μονάδες σε μια προσπάθεια να «κατακτήσει» τις 628 μονάδες ώστε να του δώσουν ώθηση για υψηλότερα επίπεδα.

Σε θετικό έδαφος έκλεισε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εάν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κατέγραφε απώλειες. Χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης η μεταβλητότητα και οι «ελεγχόμενες» απώλειες σε πολλές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι οποίες στο τέλος της συνεδρίασης απορροφήθηκαν από εντολές αγοράς. Γενικά μέχρι και το τέλος τους έτους αναμένεται να επικρατήσει θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τους τελευταίους μήνες υπήρξε πίεση με αποτέλεσμα πολλές μετοχές να διαπραγματεύονται με ελκυστικό P/E.

Στην σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της ΦΦΓΚΡΠ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το επίπεδο αντίστασης των €16  και πραγματοποίησε κέρδη 0,57% στα €16 με τις επόμενες συνεδριάσεις να κρίνονται κρίσιμες για την περαιτέρω πορεία της μετοχής.

Και στη σημερινή συνεδρίαση κατά την έναρξη της υπήρξαν απώλειες έως και 5,80% στην μετοχή της ΔΕΗ οι οποίες κατάφεραν να απορροφηθούν και να κλείσει με κέρδη 3,81% στα €4,09. Πλέον η επόμενη αντίσταση βρίσκεται στα €4,3878.

Η μετοχή της ΕΤΕ η μόνη από τις τράπεζες που έκλεισε ανοδικά κατά 3,33% στα €0,31 κοντά στα υψηλά της ημέρας των €0,313.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ μετά την ανοδική διάσπαση των €6,8030 «βλέπει» πλέον την αντίσταση των €7,1820 κίνηση η οποία ξεκίνησε από τις 17/12. Η μετοχή έκλεισε με κέρδη 3,14% στα €6,90.

Με σημαντικά κέρδη 4,13% έκλεισε και η μετοχή του ΜΥΤΙΛ στα €3,78, όπου πλέον κινείται προς την αντίσταση των €4,0947.

Πλέον είναι ξεκάθαρο πως το ενδιαφέρων των επενδυτών είναι διάχυτο και σε μη τραπεζικές μετοχές και πως η διάσπαση των 628 μονάδων είναι ένα δείγμα αυτού. Το ζητούμενο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι το θετικό κλίμα να διατηρηθεί και στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς από την Κυβέρνηση υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα (όπως πχ το ασφαλιστικό) πράγμα που αναμένεται εάν η επίλυση τους ή όχι να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Να υπενθυμίσουμε πως για να συνεχίσει υψηλότερα των 628 μονάδων ο γενικός δείκτης θα πρέπει να διατηρηθεί πάνω από αυτές τρεις ημέρες (φίλτρο τριών ημερών) ώστε το ανοδικό σήμα να είναι ισχυρό κάτι που είναι και το πιθανότερο σενάριο λόγω year's-end rally καθώς και η διάσπαση του Κινητού Μέσου Όρου των 10 ημερών από αυτόν των 5 ημερών δεν αναιρεί μέχρι στιγμής την ανοδική κίνηση του γενικού δείκτη.

Ο τζίρος στα €293,81 εκατομμύρια με το ύψος των πακέτων στα €36,21 εκατομμύρια να αφορά στην πλειοψηφία τους τραπεζικές μετοχές.

Από τις μετοχές που έκαναν πράξη  55 έκλεισαν ανοδικά, 36 πτωτικά και 164 παρέμειναν αμετάβλητες.