Σε ανοδική τροχιά παρά τις αντιξοότητες το ελληνικό Χρηματιστήριο

Σε ανοδική τροχιά παρά τις αντιξοότητες το ελληνικό Χρηματιστήριο

Το ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ανοδική τάση, την οποία και συντηρεί παρά τις αντιξοότητες που προέρχονται από πηγές του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της Πειραιώς, και πιο συγκεκριμένα την «άτσαλη» εξέλιξη της μετοχής στο ταμπλό με αφορμή την αύξηση του κεφαλαίου της, σε συνδυασμό με εταιρικό γεγονός reverse split. Στη συμπεριφορά της μετοχής παρατηρήθηκε μια διάθεση απαξίωσης από τους επενδυτές, οι οποίοι καταπόντισαν την τιμή της σε μόλις 4 συνεδριάσεις, ενώ και η υψηλότατη μεταβλητότητα δεν επιτρέπει ορθολογικές τοποθετήσεις.

Παράλληλα, σημειώθηκε πολλές φορές και επίμονα μια τεράστια απόκλιση/ discount του παραγώγου της, κάτι που μπορεί με να οφείλεται στον αβαθή χαρακτήρα της αγοράς μας, ωστόσο συμβαίνει σπάνια, σε περιπτώσεις που υφίστανται τέτοιες συνθήκες. Εξάλλου, συνυπολογίζοντας τον όγκο συναλλαγών που συνόδευσε την κίνηση αυτή της μετοχής, αφενός βάσει του μεσοσταθμικού της ίδιας της Πειραιώς, αφετέρου συγκριτικά με το σύνολο της αγοράς ως μέρος του, μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει την κρισιμότητα της συγκυρίας.

Δεν πρέπει να αμελείται επίσης το γεγονός ότι προς το παρόν η κεφαλαιοποίηση της μετοχής βρίσκεται στα 380 εκατ. ευρώ (0,46 ευρώ ανά μετοχή), με το ποσό της ΑΜΚ στο ένα δισ. ευρώ.

Φυσικά, συζητώντας περί συμπεριφοράς στο ταμπλό, έχει επισημανθεί ότι αυτή της Πειραιώς έχει αποκοπεί εντελώς από τον λοιπό κλάδο, και μάλιστα επί του αρνητικού, κάτι που ποτέ δεν είναι καλός οιωνός για την αποκομμένη μετοχή, ανεξαρτήτως κλάδου. 

Πόσο μάλλον εάν ο κλάδος διατηρεί την ανοδικότητά του, σε ένα επίσης ανοδικό χρηματιστήριο.

Στο εξωτερικό, η νευρικότητα στις αγορές των ΗΠΑ, απόρροια της απόκλισης μεταξύ των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και του –μηδενικού, ακόμα - ύψους του επιτοκίου αναφοράς της Κεντρικής τους Τράπεζας, δε φαίνεται να έχει ενοχλήσει την απόδοση των ελληνικών εισηγμένων.

Ειδικά αναφερόμενοι σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος μετοχών «με ενδιαφέρον», που παρακολουθούμε και συνεχώς στο live, τα πράγματα είναι εντελώς ανοδικά, με την πλειονότητά τους είτε να διατηρούν με συνέπεια τα ιστορικά τους υψηλά, είτε να επιτυγχάνουν νέα υψηλά έτους μέρα με τη μέρα.

Και αν στην εξίσωση βάλουμε την πολιτική σταθερότητα που διανύουμε το τελευταίο διάστημα αλλά και την ικανοποιητική εισροή νέων κεφαλαίων, είτε με εκδόσεις ομολόγων είτε και ΑΜΚ, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι οι πιθανότητες για συνέχιση της ανόδου είναι καλές.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.