Σε ανοδική τροχιά η στερλίνα μετά τις δηλώσεις Carney για ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων

Σε ανοδική τροχιά η στερλίνα μετά τις δηλώσεις Carney για ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων

Συνεχίζει για έβδομη ημέρα να καταγράφει άνοδο έναντι του δολαρίου η στερλίνα, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), Mark Carney, ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια, παρά την αποδυνάμωση της οικονομίας.

Ειδικότερα, το νόμισμα της Βρετανίας κατέγραψε άνοδο 0,4% στα 1,2980 δολάρια, ενώ είχε βρεθεί στα 1.3007 δολάρια πρηγουμένως, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 25 του Μάη.

Ειδικότερα, η στερλίνα διέγραψε τις απώλειες που είχε μετεκλογικά και ανέβηκε έναντι των 16 βασικών νομισμάτων, όταν ο επικεφαλής της ΒΟΕ φάνηκε να υποχωρεί σε κάποιες από τις θέσεις του.

Κατά τον Lee Hardman της MUFG «η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανότατα πιο κοντά στην αύξηση των επιτοκίων, απ΄ ότι περίμενε ο κόσμος», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Andy Haldane δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα «πρέπει να εξετάσει σοβαρά» την αύξηση των επιτοκίων, παρόλο που είναι ικανοποιημένος από το σημερινό επίπεδό τους.

«Πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά τη δυνατότητα αύξησης των επιτοκίων» ως αντίβαρο στον πληθωρισμό ανέφερε στο BBC κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουαλία εξηγώντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γι΄ αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια». Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Haldane προκάλεσε έκπληξη στις χρηματοπιστωτικές αγορές, λέγοντας ότι ήταν πιθανό να ψηφίσει για αύξηση των επιτοκίων φέτος.

Οι επενδυτές στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στη συνέντευξη για την κλιματική αλλαγή που θα δώσει ο Carney στο Bloomberg, καθώς και στη συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου σχετικά με το νομοθετικό πρόγραμμα της Theresa May. Εάν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αδυνατεί να αποκτήσει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε θα κλιμακωθεί η πολιτική αβεβαιότητα με αντίκτυπο στο νόμισμα, σημειώνουν αναλυτές της UniCredit.