Σε αναζήτηση στρατηγικής εξόδου οι ευρωαγορές

Σε αναζήτηση στρατηγικής εξόδου οι ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά από μερικές μέρες «ξεκούρασης», καθώς μεταξύ άλλων Ιταλία και Ισπανία, οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό, αναζητούν μια στρατηγική εξόδου από τα μέτρα περιορισμού που επέβαλαν για να καταπολεμήσουν την πανδημία, στηριζόμενοι στο γεγονός ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των θανάτων έχει μειωθεί.

Παράλληλα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Κατά τα στοιχεία που αναρτά αυτή η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθανε τα 2.019.320 ενώ οι θάνατοι ανέρχονταν σε 119.483 ως τις 20:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας).

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μαζί με τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών, Οικονομίας και άλλους συνεργάτες της θα αξιολογήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε χθες η Εθνική Ακαδημία Επιστημών «Leopoldina» , η οποία στην έκθεσή της εισηγείται την προσεκτική και σταδιακή επαναλειτουργία των Δημοτικών και Γυμνασίων, των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, υπό την προϋπόθεση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων θα παραμείνουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, ότι θα εξασφαλιστούν οι δυνατότητες περίθαλψης των ασθενών του κορονοϊού – και όχι μόνο – χωρίς να υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 1,1, με τον κλάδο των πρώτων υλών να κερδίζει 2,1%, ενώ οι κλάδοι ταξιδιού και αναψυχής υποχωρούν 1,5%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κερδίζει 1% και βρίσκεται στις 10.667 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,33% στις 4.522 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί οριακά στις 5.836 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κερδίζει 0,66% στις 17.737 μονάδες και στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται κατά 0,9% στις 7.134 μονάδες.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το εμπόριο τον Μάρτιο στην Κίνα. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές και οι εισαγωγές σε δολάρια μειώθηκαν από τον προηγούμενο χρόνο τον Μάρτιο, αλλά ήταν καλύτερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Κίνας υποχώρησαν 6,6% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 0,9% για τον ίδιο μήνα.