Σε αναζήτηση κατεύθυνσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες ανοδικές κινήσεις καταγράφουν στο ξεκίνημα της εβδομάδας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αναζητούν κατευθύνσεις εν μέσω του Brexit και των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,3%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται και οι υπόλοιποι δείκτες, έχοντας ανοίξει ωστόσο με αρνητικό πρόσημο. 

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,2% στις 12.036 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,14% στις 5.496 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στη Βρετανία κινείται στο +0,23% στις 7.171 μονάδες. 

Ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,3% στις 21.533 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,43% στις 9.000 μονάδες. 

Στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, διακόπηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των απεσταλμένων από τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα το Σάββατο, στη Σουηδία. Σύμφωνα με το Reuters, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι έχει αποδεχτεί την πρόσκληση της Σουηδίας να επιστρέψει για περισσότερες συζητήσεις με την Πιονγκγιάνγκ, μέσα σε δύο εβδομάδες.

Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ουάσιγκτον, προειδοποιώντας ότι θα περιμένει μόνο μέχρι το τέλος του έτους για να αλλάξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες πορεία.

Πίσω στην Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό να ξεκινήσει τάχιστα τις συνομιλίες με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος, ο Τζόνσον παρουσίασε στον Μακρόν τις τελευταίες του προτάσεις για την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ, δήλωσε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα κερδίζει, όπως ήταν αναμενόμενο, τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, θα χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλα κόμματα για να παραμείνει στην εξουσία.