Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο Brexit

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο Brexit

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονται σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες στα χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους στην ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και τις εξελίξεις που αφορούν στις διαπραγματεύσεις περί Brexit.

Συγκεκριμένα, υπερψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων το νομοσχέδιο που υποχρεώνει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ζητήσει νέα παράταση του Άρθρου 50 για το Brexit από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για την παράταση της διαδικασίας του Brexit με στόχο την αποφυγή αποχώρησης χωρίς συμφωνία έλαβε βασιλική έγκριση και είναι πλέον νόμος του κράτους, αφού εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων

Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και το εμπόριο καθώς οι υπηρεσίες του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο έδωσαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα έναν ευρύ κατάλογο προϊόντων που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση --εκτείνεται από τα μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά τους ως τα γαλακτοκομικά-- στα οποία προτείνεται να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί, σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις στην Airbus.

Ο προκαταρκτικός κατάλογος περιλαμβάνει προϊόντα προέλευσης ΕΕ στα οποία ίσως επιβληθούν επιπλέον δασμοί εξαιτίας των ευρωπαϊκών ενισχύσεων στην Airbus που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπίστωσε ότι έχουν «αρνητικές επιπτώσεις» στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι υπηρεσίες του USTR στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ακόμη, οι επενδυτές αναμένουν και την δημοσίευση των αποτελεσμάτων από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως η JPMorgan και η Wells Fargo.

Σ'' αυτό το κλίμα, πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,05% στις 387.31 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, αρνητικά πρόσημα εμφανίζει ο βρετανικός FTSR 100 που χάνει κατά 0,15% στις 7.424 μονάδες όπως και ο DAX της Γερμανίας που καταγράφει απώλειες κατά 0,14% στις 11.924 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, καθοδικές κινήσεις ακολουθεί ο CAC 40 κατά 0,15% στις 5.449 μονάδες.

Στην περιφέρεια, αύξηση στα κέρδη της καταγράφει η Ιταλία με τον FTSE MIB να ενισχύεται κατά 0,14% στις 21.746 μονάδες αλλά και η Ισπανία με τον IBEX 35 να κερδίζει κατά 0,08% στις 9.427 μονάδες.

Τέλος, σε θετικό έδαφος κινείται ο PSI 20 στην Πορτογαλία με κέρδη 0,03% στις 5.309 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, η Societe Generale, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, ανακοίνωσε την Τρίτη σχέδιο της για την περικοπή 1.600 θέσεων εργασίας, κυρίως στην επενδυτική της μονάδα, προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της μετά την κακή απόδοση του περασμένου έτους.

Συγκεκριμένα, η SocGen ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το κόστος της επενδυτικής τραπεζικής στα 500 εκατ. ευρώ στις αρχές Φεβρουαρίου, αφού τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου «χτυπήθηκαν» από την απότομη εξασθένηση της αγοράς, γεγονός που έφερε μετ'' έπειτα τη μείωση των κερδών και των στόχων της ανάπτυξης εσόδων.