Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονται σήμερα οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε στάση αναμονής ενόψει των αποφάσεων που πρόκειται να λάβει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για τα επιτόκια.

Συγκεκριμένα, η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο για πρώτη φορά από την οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία. Μάλιστα, όπως προβλέπουν οι αναλυτές, υπάρχει πιθανότητα 78% η μείωση να είναι κατά 25 μονάδες βάσης.

Ωστόσο στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει και η νέα επίθεση Τραμπ στην Κίνα ενόψει των νέων διαπραγματεύσεων το εμπόριο, ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, λίγες ώρες προτού αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για τις εμπορικές τους σχέσεις στη Σαγκάη, οι οποίες είχαν καταρρεύσει τον Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να επιτεθεί εκ νέου στο Πεκίνο με μια σειρά από αναρτήσεις του στο Twitter.

Ο Ντ. Τραμπ υποστήριξε ότι η Κίνα δεν αγοράζει αγροτικά αμερικανικά προϊόντα, όπως είχε υποσχεθεί, καθώς και ότι καθυστερεί τις συνομιλίες περιμένοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ το 2020.

Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,09% στις 384.73 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό καθοδικά κινείται ο βρετανικός FTSE 100 που καταγράφει απώλειες αξίας 0,23% στις 7.622 μονάδες ενώ σε αντίθετη τροχιά κινείται ο DAX της Γερμανίας που ενισχύεται κατά 0,15% στις 12.140 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, θετικό πρόσημο εμφανίζει ο CAC 40 που κερδίζει κατά 0,05% στις 5.503 μονάδες.

Στην περιφέρεια αύξηση ύψους 0,19% καταγράφει ο FTSE MIB στην Ιταλία στις 21.278 μονάδες ενώ απώλειες 0,08% σημειώνει ο ισπανικός IBEX 35 στις 8.965 μονάδες.

Τέλος, σε αρνητικό έδαφος κινείται ο PSI 20 στην Πορτογαλία που υποχωρεί κατά 2,05% στις 5.031 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, καθαρά κέρδη της τάξης των 937 εκατ. ελβετικών φράγκων (945 εκατ. δολ.) εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο του 2019 η Credit Suisse, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Τα κέρδη εμφάνισαν αύξηση 45% από τα 647 εκατ. ελβετικά φράγκα την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 720,3 εκατ. φράγκα (726,13 εκατ. δολ.).

Επιπλέον, μείωση πάνω από το μισό κατέγραψαν και τα κέρδη της Samsung στο δεύτερο τρίμηνο του έτους λόγω των μειωμένων τιμών chip μνήμης. 

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της νοτιοκορεατικής εταιρείας υποχώρησαν κατά 55,61% από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους στα 6,6 δισ. δολάρια ενώ τα έσοδά της διαμορφώθηκαν στα 56,13 τρισ. κορεατικά γουόν.

Ακόμη, αύξηση κατέγραψαν τα κέρδη της BNP Paribas, της μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία κατά το δεύτερο τρίμηνο λόγω της ισχυρής επίδοσης του τμήματος εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής.

Συγκεκριμένα, αύξηση ύψους 3,2% σημείωσε η εταιρεία στο b'' τρίμηνο στα 2,47 δισ. ευρώ ενώ στα 11,22 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα έσοδά της.