Σε αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή της Πήγασος

Σε αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή της Πήγασος

Σε αναστολή διαπραγμάτευσης, για μέγιστο διάστημα δέκα (10) ημερών,τίθεται η μετοχή της Πήγασος Εκδοτική (ΠΗΓΑΣ), με απόφαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και έπειτα από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι "υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι παραβιάστηκαν οι διατάξεις του Ν.3556/2007".

Ειδικότερα, η Ε.Κ. έκρινε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2015, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν την 31/03/2016, δεν έχουν καταρτιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις των ΔΛΠ/ΔΠΧΑ, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών λογιστών τους, στις οποίες διατυπώνεται «Γνώμη με επιφύλαξη».

Διευρυμένες οι ζημιές του 2015 για την Πήγασος 

Διεύρυνση ζημιών και συρρίκνωση του κύκλου εργασιών εμφάνισε η Πήγασος Εκδοτική κατά τη διάρκεια του 2015, σε επίπεδο ομίλου και μητρικής. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα, οι ζημιές μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου διευρύνθηκαν στα 55,16 εκατ. ευρώ από τα 32,84 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ η μητρική εμφάνισε ζημιές μετά φόρων της τάξης των 29,28 εκατ. ευρώ από 7,28 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 43,97 εκατ. ευρώ, μειωμένος από τα 58,91 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ ο τζίρος της εταιρείας υποχώρησε στις 728,7 χιλ. ευρώ από τις 985,08 χιλ. ευρώ. 

Παράλληλα, όπως ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, σε εξέλιξη βρίσκεται η αναδιαπραγμάτευση του δανεισμού, ενώ στα πλαίσια ενίσχυσης της ρευστότητας έγινε εντός του 2015 από τον κύριο μέτοχο κατάθεση έναντι μελλοντικής αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου 3,4 εκατ. ευρώ.

Οι προσπάθειες της εταιρείας έχουν ανακόψει το ρυθμό επιδείνωσης των οικονομικών συνεπειών και συνεχίζουν να επικεντρώνονται στη συμπίεση του λειτουργικού κόστους, ενώ η διοίκηση διατηρεί την πεποίθηση για το πρόσκαιρο των τρεχουσών αρνητικών οικονομικών συγκυριών και προσβλέπει στη μεταστροφή του γενικότερου αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην αγορά.

Σημειώνεται πως οι μετοχές της εταιρείας έχουν υπαχθεί από 08/01/2011 στην κατηγορία επιτήρησης, με κριτήριο τη σχέση ενοποιημένων ζημιών χρήσης 2010 προς ενοποιημένα ίδια κεφάλαια της 31/12/2010. Οι ζημιές αποδίδονται στις συνέπειες των συνεχιζόμενων τρεχουσών αρνητικών οικονομικών συγκυριών, οι οποίες έχουν σοβαρές επιπτώσεις επί των εσόδων του ομίλου που προέρχονται κυρίως από διαφήμιση.