Saxo Bank: Στην άμυνα τα πολύτιμα μέταλλα, ενόψει γεμάτης εβδομάδας

Saxo Bank: Στην άμυνα τα πολύτιμα μέταλλα, ενόψει γεμάτης εβδομάδας

του Ole Hansen

Οι απώλειες του αργού πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα το οδήγησαν στα χαμηλά του Σεπτεμβρίου, λόγω της είδησης ότι η Λιβύη και η Νιγηρία θα προσπαθήσουν να αυξήσουν τις εξαγωγές τις επόμενες εβδομάδες. Εάν τα καταφέρουν, το τρέχον πλεόνασμα προσφοράς, το οποίο ήδη αναμενόταν ότι θα διαρκέσει μέχρι και το 2017, θα αυξηθεί περαιτέρω.

Η Λιβύη θα δοκιμάσει, για άλλη μια φορά, να χρησιμοποιήσει τα ανατολικά λιμάνια των Ρας Λανούφ, Ες Σίντερ και Ζουεϊτίνα για εξαγωγές πετρελαίου. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να απελευθερώσει στην αγορά απόθεμα 300.000 βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα. Την ίδια στιγμή, στη Νιγηρία, η Exxon Mobil Corp. δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει ξανά τις αποστολές έως 340.000 βαρελιών/ημέρα, ενώ η Royal Dutch Shell προσανατολίζεται σε άλλα 200.000 βαρέλια/ημέρα.Το άθροισμα αυτών των ποσοτήτων ενδέχεται να προσθέσει περισσότερα από 800.000 βαρέλια ημερησίως σε μια αγορά που ήδη αγωνίζεται να περιορίσει την υπερπληθώρα προσφοράς. Πριν από τις συγκεκριμένες εξελίξεις, τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησαν, στο πλαίσιο των μηνιαίων αναφορών τους στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ότι η κατάσταση στις αγορές κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εξισορροπηθεί πριν από τα τέλη του 2017.

Η συνδυαστική παραγωγή Νιγηρίας και Λιβύης τον Αύγουστο άγγιξε τα 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα – σχεδόν το μισό από αυτό που οι δύο χώρες, και ιδίως η Λιβύη, παρήγαγαν το 2013.

Η πιθανότητα εισροής αυτών των ποσοτήτων στην αγορά αυξάνει την πίεση στις τιμές και την ανάγκη μείωσης της παραγωγής από άλλους παραγωγούς. Και αυτό σε μια περίοδο του έτους κατά την οποία παραδοσιακά οι τιμές του αργού πετρελαίου τείνουν να διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η Λιβύη αποτελεί μάλλον την πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση, αν αναλογιστούμε σε τι βαθμό περιορίστηκε η παραγωγή της εξαιτίας των εσωτερικών συγκρούσεων. Παρά το κλιμακούμενο πλεόνασμα προσφοράς από το 2014, ο περιορισμός αυτός άφησε περιθώρια για την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στην αγορά μετά την άρση των κυρώσεων, και την αύξηση της παραγωγής από χώρες όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα τελευταία χρόνια η Λιβύη έχει πραγματοποιήσει δεκάδες αποτυχημένες προσπάθειες να αυξήσει τις εξαγωγές της. Μέχρι να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το αν η σημερινή της προσπάθεια θα είναι πιο επιτυχημένη από τις προηγούμενες, η αγορά μάλλον θα υιοθετήσει μια στάση αναμονής.

Μετά από μια εβδομάδα όπου η παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ συνέχισε να παρουσιάζει αντοχή και η πρόβλεψη για το πλεόνασμα προσφοράς κάλυψε και μεγάλο μέρος του 2017, η προσεχής συνάντηση του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας στο Αλγέρι, στις 26-28 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να συγκεντρώσει αυξημένη προσοχή.

Στην άμυνα τα πολύτιμα μέταλλα, ενόψει μιας εβδομάδας με πολλές συναντήσεις κεντρικών τραπεζών

Την προηγούμενη εβδομάδα, τα πολύτιμα μέταλλα επέστρεψαν σε θέση άμυνας, με την ανάκαμψη των ομολόγων και των μετοχών να επηρεάζουν αρνητικά το γενικότερο επίπεδο διάθεσης ανάληψης κινδύνου στην αγορά. Οι συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) την εβδομάδα αυτή, λογικά θα προσφέρουν στην αγορά κάποιες επιπλέον οδηγίες και κατευθύνσεις.

Η καμπύλη των αμερικανικών αποδόσεων κατέγραψε τη μεγαλύτερη διεύρυνση των τελευταίων 10 εβδομάδων, λόγω ενός συνδυασμού προσδοκιών αύξησης των επιτοκίων και μια γενικότερη μείωση της διάθεσης ανάληψης κινδύνου εξαιτίας του πρόσφατου άλματος στη μεταβλητότητα. Το γεγονός αυτό οδήγησε τις πραγματικές αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων πίσω σε ένα προ-Brexit υψηλό της τάξης του 0,20%.

Η αρνητική συνέπεια από την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων εμπόδισε τον χρυσό να απαντήσει στην αδυναμία του δολαρίου.

Ο χρυσός απέναντι στο USD και τα ομόλογα

Η εξέλιξη αυτή γίνεται καλύτερα αντιληπτή μέσω του χρυσού που είναι εκφρασμένος σε EUR.

Ο συνδυασμός των χαμηλότερων τιμών στον χρυσό και της αδυναμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ οδήγησε το XAUEUR πίσω στα βασικά επίπεδα στήριξης των 1.170 EUR/ουγγιά. Μια διάσπαση χαμηλότερα θα σηματοδοτούσε περαιτέρω πτώση προς τα 1.153 EUR/ουγγιά, κάτι που θα αύξανε την πίεση στο XAUUSD, το οποίο προς το παρόν δεν παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις.

Ο χρυσός σε EUR αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω της αδυναμίας του να αντλήσει στήριξη από τις εξελίξεις στο USD.

Ενώ ο κίνδυνος μιας αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) αυτή την εβδομάδα αποτιμάται μόλις στο 20%, η αγορά διατηρεί μια υποβόσκουσα ανησυχία ότι η Janet Yellen και τα λοιπά μέλη της FOMC θα επιλέξουν να χτυπήσουν. Τα διάφορα, καθαρά επιθετικά σχόλια από τους αξιωματούχους της Fed τις προηγούμενες εβδομάδες έχουν οδηγήσει ορισμένα μέλη να εκτιμούν ότι άλλο ένα αποτέλεσμα του τύπου «μηδέν αλλαγή» θα εγείρει ζητήματα αξιοπιστίας.

Η αγορά του χρυσού θα αναζητήσει κατεύθυνση όποιες και αν είναι οι εξελίξεις, αφού σε διάφορες περιπτώσεις δεν κατάφερε να διασπάσει το εύρος που παγιώθηκε μετά τις 24 Ιουνίου και το ράλι του Brexit.

Υπό περιορισμό: ο χρυσός κινείται μεταξύ 1.300 $ και 1.350 $ ανά ουγγιά

Το ασήμι, για δεύτερη φορά φέτος, πραγματοποίησε μια διόρθωση μεγαλύτερη του 10%. Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο της τελευταίας ποσοστιαίας πτώσης στον χρυσό.

Το λευκό μέταλλο, ωστόσο, συνεχίζει να βρίσκεται στο +38% σε όρους YTD, ενώ ο χρυσός διαμορφώνεται στο +25%. Και αυτό εξηγεί γιατί το ασήμι αρέσει σε όσους επιδιώκουν άνοδο. Όταν ο χρυσός περπατά, ο άργυρος τρέχει. Μπορεί οι διορθώσεις στο ασήμι να είναι επώδυνες, όμως τα πηγαίνει υπέροχα όταν τα μέταλλα καταγράφουν ράλι.

Γιατί οι επενδυτές που προσδοκούν άνοδο προτιμούν το ασήμι