Saudi Aramco: Άνοδος 10% για τη μετοχή, την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης

Saudi Aramco: Άνοδος 10% για τη μετοχή, την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης

Κέρδη της τάξης του 10% κατέγραψε η μετοχή της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας, κατά την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής της στην αγορά του ασιατικού βασιλείου, μερικές μόνο ημέρες μετά την άντληση 25,6 δισ. δολαρίων από την αρχική δημόσια προσφορά της (IPO).

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Saudi Aramco στο «ντεμπούτο» της στο χρηματιστήριο Saudi Tadawul του Ριάντ κατέγραψε άνοδο 10%, με την αξία της μετοχής να διαμορφώνεται στα 35,2 ριάλ ή 9,39 δολάρια, από τα 32 ριάλ ή 8,32 δολάρια που ήταν η αρχική τιμή της προσφοράς τους.

Με αυτόν τον τρόπο, η κεφαλαιοποίηση της Saudi Aramco διαμορφώνεται πλέον στα 1,88 τρισ. δολάρια, καθιστώντας την κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ως την εισηγμένη εταιρεία με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται από αναλυτές, τα 1,88 τρισ. απέχουν αρκετά από τον αρχικό στόχο των 2 τρισ. που είχε τεθεί από τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπα Σαλμάν.

«Η εισαγωγή της Saudi Aramco στο Χρηματιστήριο θα της επιτρέψει να στραφεί και σε άλλους κλάδους»

Η εισαγωγή της Saudi Aramco στο χρηματιστήριο θα ενισχύσει τις προσπάθειες του βασιλείου να διαφοροποιήσει τις επενδύσεις του σε κλάδους εκτός του πετρελαϊκού ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του θα διοχετευτεί σε εγχώρια έργα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας.

Τα κεφάλαια από την πώληση ποσοστού 1,5%, πάνω από το 80% του οποίου αγοράστηκε από Σαουδάραβες επενδυτές, θα διοχετεύουν στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF), το κρατικό επενδυτικό ταμείο που είναι επιφορτισμένο με το να φέρει εις πέρας το φιλόδοξο οικονομικό μετασχηματισμό που οραματίζεται ο πρίγκιπας Μοχάμεντ προκειμένου να περιορίσει την εξάρτηση της χώρας από τα έσοδα από το πετρέλαιο.

«Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως, ίσως όχι στο σύνολό τους, στην εγχώρια οικονομία, σε έργα όπου το PIF θα κινεί τα νήματα, που στη συνέχεια βασικά θα προσελκύσουν μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα…άρα τα χρήματα θα παραμείνουν κυρίως στο σύστημα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ αλ-Τζανταάν στο Reuters.

«Ένα περιουσιακό στοιχείο αυτής της ποιότητας προσελκύει πολλή προσοχή, όταν προσελκύεις προσοχή σε αυτή την εταιρία, τότε προσελκύεις προσοχή και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα που διαφορετικά δεν θα ήταν από μόνα τους ελκυστικά για τους διεθνείς επενδυτές», δήλωσε ο Τζανταάν.

AP Photo/Amr Nabil