Σαουδική Αραβία - Ιράν, οι δύο αντιμαχόμενοι στη σημερινή διάσκεψη του OPEC

Σαουδική Αραβία - Ιράν, οι δύο αντιμαχόμενοι στη σημερινή διάσκεψη του OPEC

Απίθανη φαίνεται μια συμφωνία του OPEC για τον καθορισμό νέου πλαφόν στην παραγωγή του αργού, καθώς το Ιράν κρατά σκληρή στάση, δήλωσαν σήμερα δύο πηγές του OPEC.

Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές διεργασίες προκειμένου ο OPEC να καταλήξει σε ένα συμβιβασμό στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε στις 11:00 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με την αρχική ατζέντα της συνάντησης, στις 13:00 ώρα Ελλάδας έχει προγραμματιστεί μια κλειστή συνεδρίαση, ενώ στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου.

Στο επίκεντρο η διαμάχη Σαουδικής Αραβίας - Ιράν

Η διαμάχη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, αναφορικά με τον καθορισμό πλαφόν στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, αναμένεται να κυριαρχήσει στην εν εξελίξει διάσκεψη του οργανισμού πετρελαιοπαραγωγικών χωρών (OPEC) στη Βιέννη.

Το Ριάντ έχει αναλάβει ρόλο συντονισμού στην προσπάθεια καθορισμού ενός ελεγχόμενου επιπέδου παραγωγής πετρελαίου, με την Τεχεράνη να αντιδρά έντονα και να αρνείται να ακολουθήσει, καθώς επιδιώκει τη δυναμική επιστροφή της στις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές.

Η ελεγχόμενη παραγωγή πετρελαίου στοχεύει στη σταδιακή αύξηση των διεθνών τιμών, παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία προωθεί τη σταθεροποίηση της παραγωγής στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου, οπότε καταγράφηκαν ρεκόρ παραγωγής.

Από την άλλη μεριά, το Ιράν είναι αποφασισμένο να κερδίσει το μερίδιο πελατών που είχε στη διεθνή αγορά πετρελαίου, πριν από την εφαρμογή του διεθνούς εμπάργκο εναντίον του, η εφαρμογή του οποίου τερματίστηκε τον Ιανουάριο.

Η πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου προκλήθηκε από περιστασιακούς παράγοντες, όπως η μείωση των εξαγωγών πετρελαίου από τον Καναδά εξαιτίας των πρόσφατων πυρκαγιών, αλλά και η αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία παραγωγής πετρελαίου για την παραγωγή από τη Μέση Ανατολή, δηλώνουν επίσης αύξηση της ημερήσιας παραγωγής, συμπιέζοντας τις διεθνείς τιμές προς τα κάτω, μέσω των πετρελαϊκών αποθεμάτων και της περιορισμένης ζήτησης, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ