Sango: Το «crypto νησί» της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας με οδηγό το Bitcoin

Sango: Το «crypto νησί» της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας με οδηγό το Bitcoin

Στα τέλη Απριλίου η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η δεύτερη λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υιοθέτησε το bitcoin ως επίσημο νόμισμα και νομιμοποίησε τη χρήση των κρυπτονομισμάτων.

Ο Φοστέν Αρσάνζ Τουαντέρα, πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει μια πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των υποδομών blockchain της χώρας.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τουαντέρα είπε ότι η κυβέρνηση θα εγκαινιάσει το Sango, μια «πρωτοβουλία κρυπτογράφησης» που προτάθηκε μετά την υιοθέτηση του Bitcoin από τη χώρα.

Η κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το cointelegraph, σκοπεύει να ξεκινήσει το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στις 3 Ιουλίου, στην οποία ο πρόεδρος, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και ειδικοί του κλάδου θα συζητήσουν τη φυσική και ψηφιακή υποδομή που απαιτείται για την είσοδο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας στον χώρο αυτό, καθώς και το νομικό πλαίσιο για τη χώρα.

Το Sango περιγράφεται ως ένας νομικός κόμβος για επιχειρήσεις που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα και περιλαμβάνει οικονομικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένου του φόρου εταιρειών ή εισοδήματος.

Πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός του Sango περιλαμβάνει την κατασκευή ενός «κόμβου» που στοχεύει στην προσέλκυση επιχειρήσεων και οπαδών των κρυπτονομισμάτων από όλο τον κόσμο, την επέκταση της υιοθέτησης του Bitcoin στη χώρα και τη δημιουργία ενός εικονικού «crypto νησιού», μιας ειδικής οικονομικής ζώνης στο metaverse που φαινομενικά θα έχουν ισοδύναμο χώρο στον φυσικό κόσμο. 

«Η φιλόδοξη στρατηγική για την ταχεία οικοδόμηση μιας επιτυχημένης οικονομίας μπορεί να βασίζεται μόνο σε νέες τεχνολογίες που έχουν κατακλύσει τον κόσμο και οδηγούν τις οικονομίες σε άλλο επίπεδο, με οδηγό το Bitcoin», δήλωσε ο Τουαντέρα.

Το πλάνο του προέδρου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και η στροφή στα κρυπτονομίσματα ακολουθεί την αντίστοιχη κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ, που υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο μέσο συναλλαγών από τον Σεπτέμβριο του 2021. 

Υπενθυμίζεται ότι όπως το Ελ Σαλβαδόρ, έτσι και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία δεν εκδίδει δικό της νόμισμα. Χρησιμοποιεί το φράγκο CFA που υποστηρίζεται από τη Γαλλία, ενώ το Ελ Σαλβαδόρ χρησιμοποιεί το δολάριο των ΗΠΑ.  

Βέβαια, καθώς η κατάρρευση του bitcoin και των υπολοίπων κρυπτονομισμάτων συνεχίζεται, εντείνονται όλο και περισσότερο οι προβληματισμοί για τα ενδεχόμενα απόνερα στην πραγματική οικονομία.