Ρολόι Cartier με έμπνευση από το ράλι Ντακάρ

Ρολόι Cartier με έμπνευση από το ράλι Ντακάρ

Αυτό που κάνει τον οίκο Cartier ανυπέρβλητο σύμβολο κύρους, είναι ο εκπληκτικός αριθμός σχεδίων που έχει δημιουργήσει για σχεδόν 175 χρόνια. Ένα από τα πιο σπάνια ρολόγια που άφησαν το εργαστήριο του Παρισιού, είναι το «Cartier Cheich» που σχεδιάστηκε για τους «διπλούς νικητές» του ράλι Ντακάρ. Όταν βγει στην αγορά τον Σεπτέμβριο μέσω του Sotheby's, αναμένεται να αλλάξει χέρια για περισσότερο από μισό εκατ. ευρώ.

Το 1983 ο Πρόεδρος της Cartier και ο ιδρυτής του Paris-Dakkar θέλησαν ένα ξεχωριστό βραβείο για τον οδηγό που θα πετύχαινε έναν μοναδικό άθλο. Μετά από πέντε χρόνια στο ιδιαίτερα απαιτητικό ράλι της Αφρικής, έριξαν την ιδέα για το Cartier Challenge. Μπορούσαν να διεκδικήσουν το «έπαθλο» αυτοί που θα κατάφερναν να κερδίσουν το Paris-Dakkar δύο συνεχείς χρονιές. Σχεδίασαν λοιπόν το «Cartier Cheich», ένα ρολόι για τον οδηγό που θα άφηνε τη δική του ιστορία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, γράφοντας δύο φορές το όνομά του στην έρημο της Σαχάρας.

Δεν πέρασε καιρός και ο θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού Gaston Rahier κέρδισε την πρόκληση τις χρονιές 1984 και 1985. Υπήρξε ο πρώτος και μοναδικός νικητή του Cartier Challenge. Το συλλεκτικό ρολόι παρέμεινε στην οικογένεια του οδηγού μετά τον θάνατό του το 2005 και σήμερα προσφέρεται σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's.

Μόλις τέσσερα τέτοιου τύπου ρολόγια είναι γνωστά. Το ένα απονεμήθηκε στον Gaston Rahier για την επτυχία του Cartier Challenge, άλλα δύο δημιουργήθηκαν για μελλοντικούς νικητές και το τέταρτο δόθηκε στον ιδρυτή και διοργανωτή του ράλι «Παρίσι – Ντακάρ», Thierry Sabine.

Ο Γάλλος αυτοκινητιστής βρήκε τραγικό θάνατο σε συντριβή ελικοπτέρου το 1986 και το δικό του ρολόι πιστεύεται ότι έχει χαθεί. Τα δύο εναπομείναντα έχουν παραμείνει στην ιδιωτική συλλογή του οίκου Cartier, οπότε το ρολόι του Rahier είναι το μοναδικό κομμάτι που εμφανίζεται στην αγορά.

«Υπάρχουν τόσοι λόγοι για τους οποίους το Cartier Cheich είναι μοναδικό, που πραγματικά είναι δύσκολο να επιλέξετε έναν. Δεν είναι μόνο αυθεντικό δείγμα της τέχνης της ωρολογοποιίας, αλλά και ιστορική απόδειξη που βρίσκει αναφορά στο χρονικό του θρυλικού Cartier Challenge, γι’ αυτό και έχει αποκτήσει μυθική διάσταση ανάμεσα στους συλλέκτες. Άλλωστε, πολλά χρόνια τώρα η αγορά περίμενε με λαχτάρα την πρώτη του εμφάνιση σε δημοπρασία», αναφέρει ο εμπειρογνώμονας του Sotheby's Benoît Colson.

Πρόκειται για ρολόι που υπογράφει στις αρχές του ’80 ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου, Jacques Diltoer. Έμπνευση βρήκε από μια χαρακτηριστική φιγούρα της φυλής των Τουαρέγκ (νομαδικός λαός της Σαχάρας). Η επανεμφάνιση του ρολογιού από την οικογένεια του πρωταθλητή αναφέρεται σαν «ιερό δισκοπότηρο», όνειρο κάθε σοβαρού συλλέκτη. Πέρα από τους πηχυαίους τίτλους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ρολόι Cheich, είναι από τα πιο σημαντικά ρολόγια χειρός που κατασκεύασε ο ιστορικός οίκος.

Το Cartier Cheich θα προσφερθεί στην πώληση του «Sotheby's Luxury Edit» στο Παρίσι αυτόν τον Σεπτέμβριο, με εκτίμηση 200.000 ευρώ – 400.000 ευρώ. Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη τα πρόσφατα εξαιρετικά αποτελέσματα για σπάνια και ασυνήθιστα ρολόγια Cartier, συμπεριλαμβανομένου ενός Cartier Pebble του 1972 για 403.200 CHF και ενός Cartier Crash του 1967 για 1.503.888 δολ, εκτιμούμε ότι θα δοθεί πραγματικός αγώνας για την απόκτησή του που πρόκειται να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ.