Ρηχή συνεδρίαση, μεικτή εικόνα, ισορροπητικό κλείσιμο στο Χ.Α.

Ρηχή συνεδρίαση, μεικτή εικόνα, ισορροπητικό κλείσιμο στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ισορροπητική ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά τη λήξη του 9μήνου 2018 στο Χ.Α., με την πρεμιέρα του Οκτώβρη να χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ρηχότητα, απόρροια της μείωσης των πρωτοβουλιών των ισχυρών χαρτοφυλακίων, ενώ ο τζίρος ήταν μειωμένος περίπου κατά 60% έναντι της Παρασκευής.

Εν μέσω ήπια θετικού διεθνούς κλίματος καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές προσπάθησαν μερικώς να καλύψουν λίγο από το χαμένο έδαφος της Παρασκευής, χωρίς όμως ιδιαίτερη δυναμική, το ελληνικό χρηματιστήριο προσπάθησε σήμερα να προσεγγίσει τη ζώνη των 700 μονάδων, όμως δεν υπήρχαν ούτε οι δυνάμεις ούτε ο τζίρος για κάτι τέτοιο.

Άλλωστε, το γεγονός ότι ο τζίρος κατήλθε στα 30,07 εκατ. ευρώ ενώ την παρασκευή ήταν στα 74,43 εκατ. ευρώ, μαρτυρά το πόσο ρηχή – και διαδικαστική – ήταν η σημερινή συνεδρίαση. Κατακόρυφα μειωμένος ήταν και ο όγκος καθώς σ'' όλη την αγορά διακινήθηκαν 14,46 εκατ. τεμάχια (!!), ενώ μόνο τρεις μετοχές (MIG, Eurobank και Alpha Bank) διακίνησαν πάνω από 1 εκατ. τεμάχια, εξέλιξη πολύ σπάνια για την αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος σχεδόν καθ'' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε θετική τροχιά, στο φινάλε και τις δημοπρασίες, κάποιες τελευταίες εντολές σε «βαριά» χαρτιά, οδήγησαν σε οριακά αρνητικό κλείσιμο, ακριβώς στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 691,30 μονάδες με οριακή πτώση 0,06% εικόνα που διαμορφώθηκε στις δημοπρασίες, ενώ στο υψηλό ημέρας έφτασε έως τις 697,75 μονάδες (+0,88%). Παρόμοια εικόνα εξισορρόπησης και στους υπόλοιπους κύριους δείκτες, με τον FTSE 25 να κλείνει στις 1.817,75 μονάδες με πτώση 0,25%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.111,37 μονάδες με απώλειες 0,33%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 577,88 μονάδες με οριακή άνοδο 0,06%.

Στις τράπεζες οι συναλλαγές ήταν κατακόρυφα μειωμένες κάτι που οδήγησε σε αδιάφορη εικόνα, αν και η Εθνική ήταν η μόνη που πιέστηκε σε ποσοστό 1,37%. Στο χώρο των blue chips, το κλίμα ήταν μεικτό. Πιέστηκαν τίτλοι όπως Coca Cola HBC, ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν, ενώ ξεχώρισαν θετικά οι ΔΕΗ +3,13%, Motor Oil +2,67%, ΕΛΠΕ +1,99%, ΟΛΠ +1,21%, Fourlis +1,16% κ.λπ.

Στο χώρο του Mid Cap πιέστηκε σε ποσοστό 4,82% με όγκο 4,26 εκατ. τεμάχια λόγω της δικαστικής εμπλοκής στην Κύπρο, η Νηρέας υποχώρησε κατά 4,12%, το Υγεία -2,84%, η Intracom Holdings -2,88%, η Intracom Κατασκευές -2,51%, η Attica |Bank -1,86% και η MLS -1,32%.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως AS Company, ΕΚΤΕΡ, Εβροφάρμα, Frigoglass, Centric και ΕλβαλΧαλκόρ, ενώ πιέστηκαν μετοχές όπως Βιοτέρ, Αλουμύλ, Γ. Ε. Δημητρίου, Προοδευτική, Βιογιατζόγλου, Κρέτα Φαρμ, Inform Λύκος, CPI, Έλτον, Παπουτσάνης και Μύλοι Λούλοι. Στο σύνολο της αγοράς, 51 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 46 που υποχώρησαν.